Чаша горещ пунш?


пунш

В това студено време, просто е наложително преминем на по-силни напитки и да се скрием под одеялата. Какво ще кажете за чаша горещ пунш? Всъщност, пуншът си има официален ден и той е на 11 януари. При тези минусови температури обаче, няма начин да чакаме чак до тогава, за да го почетем. Така че, да грабвайте чайниците и да си направим още сега. Споделям с вас някои проверени рецепти.

Класическият горещ пунш

Едно от малкото хубави неща, останали ми от бившото гадже англичанин. Но пък трябва да му се признае, че рецептата си я бива. И е многократно проверена. Както казват британците If it ain’t broke, don’t fix it.класически горещ пунш

50 мл. бренди, уиски или ром. Аз предпочитам уиски. Тъй като рецептата е проста, колкото по-хубаво е уискито, толкова по-добър ще е и крайния резултат.

1 с. л. мед

15 мл. лимонов сок

1 ч.ч. топла вода или чай

За украса и допълнителен аромат – резенче лимон, мандарина, зърна от нар, пръчица канела или звездовиден анасон (по ваш избор).

Смесете внимателно първите три съставки в затоплена чаша, долейте топлата вода или чай и гарнирайте. А сега под одеялото на дивана и си пуснете любимия филм.

Моят любим горещ пунш

Ако харесвате по-необичайни вкусове тази проста, но брутална рецепта е точно за вас.

любим горещ пунш1 ч.ч. хубав чай с по-мек вкус. Аз ползвам Даржалийнг.

1 с.л. мед

Резен лимон или портокал

И сега внимание специалната съставка – 50 мл. Laphroaig Single Malt. Точно силният му опушен аромат прави тази напитка много специална.

1 Стръкче карамфил, или ако искате малко настъргано индийско орехче.

И за къде сме без…

Традиционният коледен пунш

Рецептата е на най-добрата ми приятелка, която я има от виенската си баба и е 6 чаши.

коледен пунш300 мл. червено вино

400 мл. гореща вода или ако предпочитате чай

200 мл. прясно изцеден сок от мандарини

100 мл. шнапс, но ако нямате всякакъв друг ароматен алкохол е подходящ

1 с. л. мед

1 мандарина нарязана на парчета

½ семена от нар

2 пръчки канела

4 – 5 стръка карамфил

2 с.л. захар

Всички съставки без шнапса и захарта се загряват на слаб огън за около 20 мин. Внимавайте, течността не бива за завира, алкохолът се изпарява при по-високи температури. Някои на този етап прецеждат течността, но аз предпочитам подправките да си останат в нея. Добавете шнапса и захарта и сте готови. Чудно допълнение към коледния щолен. Ако ви е останал, де.

Какво вино да ползвате ли? Не много скъпо но хубаво вино. Аз ползвам вино с по-леко тяло – гъмза, памид или ако ми се намира хубаво домашно вино.

3 thoughts on “Чаша горещ пунш?

  1. Гергана Лазарова

    Как съм пропуснала тази ти публикация… А колко много обичам греяно вино! Макар то да не е в списъка ти.😉
    Но с удоволствие бих опитала последното предложение, мисля, че бихме си допаднали за няколко глътки.🙂 Ей, усмихна ме отново!
    Прегръдки, Мими!

    1. fresh cuts of life Автор

      Радвам се Гери. Имам пост за греяното вино и затова сега пропуснах, но и варианта с коледния пунш е много добър. Трябва да го опитаме заедно някой път🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s