Barrua – вино от Сардиния


Barrua Isola dei Nuraghi IGT, производител Agricola Punica, Сардиния, Италия 2005, 58лв. от Vinello, сортове: Каринян 85%, Каберне Совиньон 10%, Мерло %

Помните ли италианския списък? Е, с това вино Сардиниявино отмятам още една точка. Каринян е сорт произхождащ от Испания, но е намерил чудесни условия в Сардиния и е много популярен там. Вината от този сорт обикновено са танинови и с високи киселини, затова често се купажират с други сортове. В този случай това са Каберне Совиньон и Мерло, които го омекотяват доста. Отлежава 18 месеца във френски бъчви и след това още 6 в бутилка. Амбициозно вино, направено (според Wine Enthusiast) да бъде сардинския отговор на легендарното тосканско Sassicaia. Поне според винената критика се е получило.Barrua от тази реколта има 92 т. от Wine Spectator. Повече от любопитна съм, дали и на мен ще ми хареса.

Цвят: Запазен е свеж рубинен цвят, въпреки че виното е на десет години.

Аромати: Виното се разкрива бавно и полека, но пък търпението си заслужава. Бях възнаградена с зашеметяваща и щедра поредица от сушени череши, смокини, балсамико, сладко от сини сливи и дори леко печени бадеми. А от време на време се появяваше и интригуваща билкова нотка. Доста ме затрудни, та се наложи да помирисвам всички подправки в кухнята – сушена мащерка.

Вкус: Кадифена текстура, която изпълва устата с изненадващо богати вкусове. Виното е плътно, с прекрасни загладени от дъба и времето танини. Има чудесно запазени киселини също. Дори не ми се говори за баланса и т.н. просто му се наслаждавам.

Barrua food pairНа масата: Производителят съветва богати яхнии, марокански танжин или Осо Буко. Първи опит – не успях да се въздържа от клишето италианско вино + паста. Втори опит – послушах препоръките на производителя и се получи много по-добре. Спрях се на яхния, за богата – богата е. Освен това се прави много лесно и безотговорно. Точно по моя вкус.

Заслужава ли си? Различно е от щедрите, плодови, плътни и танинови вина, които пия напоследък. Фино и елегантно вино. И още хармонично, идеално балансирано, но и много интересно. Разкрива още и още с всяка глътка. Заслужава си 92-те точки.

Advertisements

One thought on “Barrua – вино от Сардиния

  1. Pingback: Италианският списък | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s