Вино за приятели – Гарнача, Испания


Via Terra 2013, производител Edetària, сорт Garnatxa negra, Испания.

вино испания гарначаВиното е много мил подарък от приятели. 100% Гарнача, по – известен като Гренаш и доста разпространен в Испания. Обикновено сортът  гренаш дава вина със средно тяло, аромати на пикантни подправки и червени плодове, висок алкохол и понякога с нисички киселини.

Производителите от Edetària, обаче са много интересни. Те  са водещи в модерното правене на вино в Испания. Стремят се към максимизиране сортова изява, минимална намеса във винопроизводството, стриктно управление на лозята и ниски добиви. Да видим какво са успели да постигнат с този сорт.

Ами направили са много лесно, приятелско, достъпно и разбираемо вино. Първата чаша няма да я усетите. Втората вече показа на какво е способно.  Използвани са два различни процеса на производство. При първия има студена мацерация на гроздовите зърна, за да получат плодовия характер на виното; вторият е по-традиционен използвано е по-зряло грозде за плътност и комплексност. Отлежавало е 6 месеца във френски 300 литрови дъбови бъчви. Ползват по-голям размер. Целта на избата е дъбът да не доминира, а да омекоти танините,  виното да остане вярно на себе си и да предаде характера на региона. Та така. Лежерно винце.

Цвят: Жив и интензивен рубинен цвят с виолетови оттенъци.

Аромати: Захаросан червен плод, може би червена не много зряла череша, касис, бонбонки, канела карамфил.

Вкус: Леко тяло със свежи киселини, нежно и лесно влиза. Богато на плодови вкусове, с лека освежаваща горчивина накрая.

На масата: Марокански танжин с фурми и ядки. Първият ми танжин и имах нужда точно от младо, свежо и сочно вино, за да успокои този лек пожар. Богат е на подправки и вкусове и леко и нежно вино като Via Terra е чудесен контраст. За съжаление не успях да направя собствена снимка, много бързо свърши. Рецептата и снимката са от Goodfood

Заслужава ли си? Свежо и сочно вино, лесно лежерно и приятелско. Едно от онези вина, заради които искаш да опитваш все повече и по-различни.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.