Как да се науча да дегустирам – тялото на виното


вино тяло плътност тежестКогато винените експерти оценяват виното, те се фокусират върху шест главни неща. В няколко поредни статии ще ги опиша и освен това ще ви предложа упражнения как да тренирате небцето си. А ако сте наистина запалени, накрая ще има и домашна работа. Под формата на бутилки, които трябва да се изпият, естествено.

Да започваме, тогава.

Тяло

imagesЧесто ви говоря за носа на виното, е то си има и тяло. Това е впечатлението за тежест, плътност и дори размер, което виното оставя в устата ви. Обикновено се дължи на алкохола, но захарта, дъбът или високата концентрацията на екстрахирани вещества, също може да добави усещане за плътност. Забелязвате ли? Казвам усещане, защото 10 гр. от което и да е вино, винаги ще тежат 10 гр., нали? Някои вина обаче (с по-висок алкохолен градус, или с повече съдържание на захар, или с по-висока екстракция) изглеждат по-плътни, по-тежки и дори по-големи, от други. И така, когато опитвате вино, мислете за тежестта и пълнотата, която усещате усещате в устата си. Опитайте се да определите виното, дали е с леко, средно или тежко тяло. До тук с теорията, сега упражненията.

Както разбрахме виното може да оставя различно усещане за тежест, заради алкохола главно. Млякото може да варира по същия начин, но заради маслеността.

Какво ви трябва?

4 milk_glasses

4 чаши

4 вида прясно мляло – 0,2%, 2%, нормалното 3,6% и течна сметана

Опитайте от четирите вида, като започнете от най-нискомасленото и стигнете до течната сметана. Не бързайте. Обърнете внимание на текстурата, плътността и впечатлението, което всяко едно оставя в устата ви. Усещането от нискомасленото мляко се разсейва и изчезва бързо, докато сметаната ще обвие езика ви с усещане за пълнота и тежест за доста дълго време.

За домашно, опитайте три вина с различно тяло, от по-леко към по-тежко. Ето и някои предложения:

Бели:

Совиньон блан Gran Devocion, Vina Maipo, Chlly – леко тяло

Капатово, Шардоне и Вионие – средно тяло

Шардоне отлежавало в дъб, Louisvale, Stellenbosch, Южна Африка, Шардоне – тежко тяло

Червени:

Cono Sur Bicicleta, Пино ноар, Чили леко тяло

Кианти Castiglioni, Frescobaldi – средно тяло

Каберне совиньон -Catena, Botega Catena Zapata, Аржентина – тежко тяло

Вижте също: Как да се науча да дегустирам – киселините и Как да се науча да дегустирам – танините

4 thoughts on “Как да се науча да дегустирам – тялото на виното

  1. Гергана Лазарова

    Ако можех да пия алкохол (ама аз и не искам), с удоволствие бих се учила! Обяснила си го чудно, Мими! Ще следя с интерес.😉
    Само да кажа.. Това мляко от 0,2% хич не ми харесва как изглежда…😉
    Прегръдки от мен!

  2. Pingback: Как да се науча да дегустирам – танините | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Как да се науча да дегустирам – киселините | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s