Още нещо от Аржентина – Bonarda, Trapiche


Fincas Bonarda 2012, производител Trapiche, Argentina, 20 лв. от Winebox

вино-аржентина-бонарда-трапичеБонарда не е много лесно да се намери в България, затова като го видях, реших, че е ден за експерименти. Този сорт грозде обикновено дава вина със средно плътно тяло, висока киселинност, аромати на черни горски плодове. В Аржентира насажденията  са на второ място след тези с Малбек и тя става все по-интересна на винарите. Доскоро Бонардата е била ползвана за непретенциозни плодови вина с ниски танини. Производителите обаче започват да и обръщат по-сериозно внимание и в резултат се появяват много добри и интересни вина от този сорт. Точно като това.

Цвят: Много тъмен и дълбок пурпурен цвят с леки сини оттенъци.

Аромат: Първото впечатление е на тъмни и сладки горски плодове – боровинки и къпини. Промъква се зряла череша. Напомня ми за лято. Има и лека, дискретна опушеност.

Вкус: Плодовете се пренасят и във вкуса. Има прекрасна плодова сладост. Сладостта обаче е краткотрайна, защото виното си има висока киселинност и след няколко секунди тя се усеща съвсем осезаемо. Средно плътно тяло с нежни танини. Елегантно вино, без въобще да е претенциозно.

чили кон карнеНа масата: Производителят препоръчва да се поднася с ястия от червено месо или паста с доматени сосове. Аз избрах чили кон карне. Правя го по рецептата на Раймонд Вагенщайн. Най-добрата рецепта за чили според мен. Казвала съм му го. Той все се смее. Доста лютичко става и това свежо плодово вино, перфектно хармонира. Освен това, се справя чудесно с гасенето на пожара.

Заслужава ли си? Много съм любопитна за нови сортове. Понякога откривам малки съкровища, понякога – не. Този път имах късмет.

Advertisements

One thought on “Още нещо от Аржентина – Bonarda, Trapiche

  1. Pingback: Винен хороскоп – Водолей и Риби | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.