Как да се науча да дегустирам – танините


След първата част Как да се науча да дегустирам, следва логично още една посветена на тинините.

Какво е това тайнствено нещо наречено танини, за което се говори толкова често в света на виното? Това са съединения, които се съдържат в ципите, семената и дръжките на гроздето. а също и в дъбовите бъчви.

Снимка Winefolly

Снимка Winefolly

Те допринасят за структурата, сложността и текстурата на виното. Както и за способността му да старее красиво. Говорим само за червено вино. В бялото вино няма танини.

Танините създават усещане за изсушаване, стипчивост и лека горчивина в устата, обикновено в задната част на езика. Може да не звучи много приятно, но танините са много важна част от виното. Според Елена Капобианко, сомелиер и Експорт Мениджър на Фрескобалди, танините са като мехурчетата в Кока-Кола. Без тях виното би било, една сладка, лепкава и отегчителна течност, която въобще не бихме искали да пием.

След толкова противоречия, съвсем логично възниква въпросът – добри или лоши са танините? Ами, и двете. Прекалено таниниво вино не е приятно на вкус, но с течение на времето танините стават меки, гладки и оставят виното с плътно тяло, структура и дълъг послевкус. Вината с малко танини, могат да бъдат слаби и безвкусни. Накратко,  във виното трябва да има достатъчно танини, за да получи структура и потенциал за стареене, но не чак толкова, че да ви докара физиономия, като че сте захапали хапче аналгин.

А храната? По-силно таниновите вина се комбинират добре с богати месни ястия, защото мазнините в тях разтварят танините, омекотяват усещането и помагат на виното да разкрие красотата си.

И още едно допълнение, благодарение на Веселин Рашев: Усещането за стипчивост се получава заради взаимодействието на танините с протеиновата част на слюнката. Съответно тя губи смазващата си способност. Затова и по-екстрактивните вина се комбинират добре с месо, чиято основна градивна единица са протеините. Така усещането за стипчивост намалява.

За днешното упражнение ви трябват:

3 чаени чаши, 3 торбички черен чай, топла вода

Напълнете чашите с топлата вода и поставете торбичките чай вътре. Нагласете си таймер за осем минути. На втората минута  извадете точбичката от първата чаша, на четвъртата от втората и на осмата от третата. Изчакайте чая да се охлади.

танини, вино, чай

Започнете да опитвате чайовете във възходящ ред. От 2 минутната отвара, към 8 минутната. Задържайте течността и я търкаляйте в устата си. Отбележете усещанията си. Обърнете внимание как чаят става чувствително по-стипчив, а усещането за изсушаване и горчивината се увеличават с увеличаване на времето на запарване.

Това, което усещате са танините. Те не се срещат само в гроздето, има ги и в чая.

А сега домашната работа:

Опитайте три вина с различни нива на танини, от по-малко, към такива с повече.

Пино Ноар – ниски нива на танини

Мерло – средни танини

Каберне совиньон – високи танини

Видове вино подредено според нивата на танини

Високи

 • Nebbiolo
 • Cabernet Sauvignon
 • Tempranillo
 • Montepulciano
 • Petit Verdot
 • Petite Sirah

Ниски

 • Barbera
 • Zinfandel
 • Pinot Noir
 • Primitivo
 • Grenache
 • Merlot

С това завършваме въведението в света на танините. Скоро ще има и още и с повече подробности.

Вижте още Как да се науча да дегустирам – тялото на виното и Как да се науча да дегустирам – киселините

Advertisements

11 thoughts on “Как да се науча да дегустирам – танините

 1. m4nja

  Подай насам тия танини и ми гледай сеира! ^_^ Дотолкова съм пристрастен към тях, че хората, които не обичат танини са ми много подозрителни. Изпадам в ярост, като ми кажат „Ама това вино много горчи!“. Лелей!

   1. m4nja

    На някои хора направо им призлява от танини, милите! Само гледай да не взривиш някоя бомба, като лактозната и глутеновата, че да почнат после да продават безтаниново вино.
    😉

 2. Веселин Рашев

  В допълнение уточнявам, че усещането за стипчивост се получава заради взаимодействието на танините с протеиновата част на слюнката, съответно тя губи смазващата си способност. Затова и по-екстрактивните вина се комбинират добре с месо, чиято основна градивна единица са протеините. Така усещането за стипчивост намалява.
  Въпреки, че е дискусионна тема, мисля че зинфандел и примитиво е един и същи сорт.
  Поздрави!

  1. Йоанна

   Това е донякъде вярно, но твърде генерализирано, затова добавям малко детайли. 🙂
   Танините се свързват далеч не с всички протеини от слюнката (а те са доста), а специално с гликозилирани протеини богати на пролин (Proline-rich proteins, PRP). Те не са единствените, които допринасят за овлажняването на устната кухина, между другото. Освен това има известни разлики в афинитета на един и същ гликопротеин с различни танини – кои точно имаме в точно нашата чаша вино? Сега, въпросът е, кои храни са богати на PRP? Червените меса са добро предположение, но обосновката, че това е защото протеините са им основна градивна единица, е доста слаба – пилешкото и бобовите растения също са богати на протеин, но не сме се залетяли да пием вино с леща (а може би трябва?). 🙂 Изненадващо трудно е да се намери нещо смислено в литературата точно по този (признавам, много специфичен) въпрос. 🙂

   1. Веселин Рашев

    Генерализирано е, за да е по-разбираемо. 🙂
    Танините имат афинитет да се свързват с голям брой протеини. При необходимост, за да се намали стипчивостта на някои вина, т.е. за да се намали тяхното таниново съдържание, използва се например яйчен белтък, който е богат на много аминокиселини и пролин не е сред доминиращите.
    По-голямо внимание трябва да обърнем на етапа, в който се намира дадено вино. Младите вина съдържат повече танини, съставени от къси вериги, които изглежда имат афинитет към протеините. Често младите вина стоят доста стипчиви и груби и казваме, че искат време да отлежат. Всъщност времето е нужно основно тези танини да се свържат в по-големи вериги, да свържат към себе си и други компоненти от структурата на виното. В този вид танините придобиват доста по-мек и гладък характер. 🙂
    Поздрави.

 3. Pingback: Как да се науча да дегустирам – киселините | Fresh Cuts of Life

 4. Pingback: Как да се науча да дегустирам – тялото на виното | Fresh Cuts of Life

 5. Pingback: Как да се науча да дегустирам – сладостта | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.