Как да изглеждаме като винен експерт, без въобще да разбираме от вино


Дълго се съпротивлявах на този текст, но накрая той победи и просто изригна от мен…

Срещам напоследък, една особена порода хора, които много искат всички да знаят, какви велики винени разбирачи са. Само че, има малък проблем – те нищо, ама наистина нищо не разбират от вино. И, което е още по-големия проблем, това че не разбират си личи много отдалеч.

Ето няколко прости и лесно изпълними мерки, с помощта на които ще изглеждате като винен експерт, без да разбирате от вино.

дегустация

На дегустация:

Мълчете и се дръжте начумерено. Това винаги респектира.

Ако все пак трябва да говорите, то говорете малко и с неудоволствие. Не се изкавайте положително за нито едно вино. Не забравяйте ролята си, вие сте експерт, пили сте къде-къде по велики вина. Тоест само велики вина. Само днешното е изключение.

Не позволявайте да ви разсейват с въпроси. Просто погледнете втренчено, този който е имал неблагоразумието да наруши концентрацията ви, и не отговаряйте. Може да се измъкнете и с общи приказки, от рода : “Това не е точно, каквото аз търся в моето вино”.  Алтернативен подход – изсмейте се презрително. Винаги работи. Ще поставите осмелилият се да ви задава въпроси на мястото му.

Не се оставяйте да ви хванат на тясно. В никакъв случай не отговаряйте на въпроси за конкретни вина. Навъдили са се едни хитреци, дето нарочно ще ви попитат за вино, което всъщност не съществува. Само, за да ви проверят.  Не се връзвайте и отговорете както отговарят боговете – с мълчание. Или изразете презрително отношение относно избора на вино на питащия.

Ако има водещ, обсъдете го с близкостоящите до вас, че не е на професионалното ниво, на което сте очаквали да бъде.

Облекло и външен вид:

Ще трябва да се постараете. Изборът на облекло показва отношението ви към виното. Така че, избирайте внимателно. Подсказвам: Само неопитните отиват на дегустация със светли дрехи.

Не си слагайте парфюм, за бога! Вие може и да не го усещате и даже да сте забравили за него, но всички останали ще го надушват и няма да усещат нищо от виното си. Не забравяйте, винените любители тренират носовете си като хрътки. И да, вие сте в компанията на такива хрътки. Заедно с парфюма ще надушат и вашето незнание на основни неща – като това че, на дегустация не се ходи с парфюм.

И още нещо много важно: Никога, ама никога не показвайте собствената си колекция от вино, находките ви от кварталното магазинче за 3 лв. Или онези бутилки, които си донесохте от Елзас за 1.5 евро. И които никой не иска да пие (дори вие).  Истината ще лъсне.

––

Всички прилики с реални лица и събития не са случайни. За съжаление.

Advertisements

6 thoughts on “Как да изглеждаме като винен експерт, без въобще да разбираме от вино

    1. fresh cuts of life Автор

      Е, радвам се…Много се съпротивлявах на този текст, но той надделя :-). А, иначе материал за такива текстове има много. Като отида на поредната дегустация и готово 🙂 Тъжното е, че всички тези герои и случка са истински. Този с „не търся точно това в моето вино“ е младеж към 28-30, винаги идва на дегустации с баба си. а колекцията вина от Елзас от по 1.5 евро имах неблагоразумието да опитам лично 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s