Майсторски клас Dalmore


dalmoreИмах удоволствието да присъствам на майсторския клас на Dalmore, организиран от приятелите от Максиум и воден от Дейвид Робъртсън, уиски експерт и директор на категория “Rare Whisky” на дестилерията. The Dalmore произвежда сингъл малц уиски от 1839. Разположена е по северните брегове на устието на река Кромарти, дълбоко в зрелищна Шотландия и по-точно Highlands. Това се оказва от особено значение. Шотландия на сингъл малц уискито е разделена на следните области:

  • Scotland areas Highlands – от където идват кадифени, заоблени, богати уискита.
  • Islands – тези малцове не могат да бъдат сбъркани и имат много почитатели с мощните си опушени тонове и морски нюанси. Като любимият ми Laphroig
  • Lowlands – от тук идват по-леки, цветисти и плодови малцове.

И докато наоколо се разнасят изкусителни аромати от дегустационните чаши, Дейвид ни водеше през дебрите на уискито, по един забавен и много приятен начин. И ето как, неусетно научих много нови неща. Като това, че вкусът и ароматите на уискито се влияят най-много от бъчвите , в които отлежава. Затова комбинирането на различни бъчви допринася за по-комплексен аромат и вкус. Както и, че ползването на различни култури дрожди при ферментацията, дава продукт с различен вкус като резултат. Звучи ли ви познато? Да има известни прилики със света на виното. А, сега ето какво опитвахме:

The Dalmore 12 YO – отлежава 9 години в Dalmore майсторски класбърбън бъчви от американски бял дъб. След това половината е преместено в бъчви от Шери Oloroso, а другата половина продължава съзряването си в бърбън бъчвите. Резултатът: аромати на тофи, карамел, ванилия, мед, за които Дейвид обясни че идват от бърбън бъчвите. И още канела, нотки на джинджифил – които са влиянието на шери бъчвите.

The Dalmore 15 YO – 12 години в бърбън бъчви и след това партидата се разделя на 3 части, които отлежават в шери бъчви от Matusalem Oloroso, Apostoles и Amoroso. В какво съотношение се смесват е тайна, но резултатът е очевиден – влиянието на шерито преобладава с засилени тонове на подправки, джинджифил, цитруси. На небцето е доста по-меко и кадифено.

The Dalmore 18 YO – след 14 години в бърбън бъчви отлежава още 4 в шери бъчви Matusalem Oloroso, в които е отлежавало 30 години. Бутилира се при 43 % алкохол и стои доста по-плътно и мощно. Има доста по-сладостен аромат от предишното отново карамел, ванилия и дори шоколад. Подправките са по-умерени. Това уиски стана и моят фаворит. Има суховат финал. 18 години контакт с дъб си казват думата, извличат се много повече танини от дъба. Именно те причиняват тази сухост.

The Cigar Malt Reserve – отлежава в 3 вида бъчви бърбън, шери Oloroso и винени. Да, изненадващ експеримент. Винените бъчви са от каберне совиньн и то не какво да е, а от Бордо. Интересен резултат – наистина има отчетливи нотки на червен плод. Кадифено гладко въпреки 44 си процента алкохол. И макар да не беше точно моето уиски, беше едно от най-добрите.

Тръгвам си удовлетворена и с усещането, че малко от малко започвам да разбирам тази благородна напитка.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s