Следобед в мехурчета – дегустация с Valdo


valdo spumanteИска ми се всяка седмица да започва така – просеко, красиви жени, красиво място. Дегустацията на Winebox и Valdo беше точно това. Нямаше нищо общо с претенциозните дегустации, a по скоро приятелско събиране и забавление.  За да ни се повиши още повече настроението, специално за нас беше дошъл Емилиано Фермо от Валдо, единствен мъж сред толкова дами. Той ни разказа по няколко думи за самите вина.

Валдо просекоОпитахме VALDO Prosecco, от 100% Глера (сортът грозде, от който се прави просеко). Първото впечатление е на леки и деликатни балончета. Не избухват като отпиеш, а нежно танцуват по небцето. Много лесно определими аромати на ябълки и круши. Емилиано ни обясни, че целта на избата е била точно това – да направи елегантно и високо качествено просеко.

Голямата изненада беше Il Rose Brut Valdo, floral edition. Вино направено за споделяне, за летни раздумки в приятна компания. За тези, които обичат живота. Бутилката е в  специална лимитирана серия, проектирана  от Фабрицио Склави, моден журналист и редактор,  директор на големи списания като Donna, Mondo Uomo, Gulliver и Amica, отговарящ за лайфстайл страницата на Corriere и Gazzetta dello Sport. Той  е определян като  „занаятчия на цветовете“ заради голямата му страст към рисуването.

Изненада ме свежестта му. Не знам защо, но очаквах типичната женска напитка – напарфюмирана, сладка розова течност. Обратното – много свежо, почти никаква сладост. Дължи се на комбинацията от valdo 2двата сорта Глера и Nerello. Нерелото е сицилиански сорт и точно той добавя тази допълнителна киселинност. Ароматите са деликатни цветя и горски ягоди. Но да забравим тези досадни технически описания и термини. Розето е възхитително. Деликатно и освежаващо, като летен ден на морето. Грижите са далече, умът се усмирява и спира да върти на празни обороти, и … изведнъж намираш смисъл в нещата, които правиш. Не е ли това, което търсим всички?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.