Вино за вещици – Pazo das Bruxas


Pazo das Bruxas, изба Мигел Торес, Албариньо 100%, 2013, 24 лв от Корсо

пазо дела брухасФамилия Торес, много са се постарали с това Албариньо. От избата твърдят, че името му е почит галисийските традиции и природа. Каквото и да са имали предвид, избрали са го страхотно. Pazo das Bruxas oзначава дворецът на вещиците. Е, как да устоиш? Щом го видях на рафта, веднага се озова в ръцете ми и спешно свиках най-близките си приятелки – моите любими вещици, както се наричаме по между си. Но това е друга история. А, сега по-подробно за виното:

Цвят: бледожълт, с игриви отблясъци.

Аромат: изглежда го бях изстудила малко повече от необходимото и доста дълго долавях само много интересна минералност и цитруси. След известно време се поотвори и се появиха съблазнителни аромати на ябълка и бяла праскова, така характерни за сорта.

Вкус: тук имаше малка изненада. Виното в началото е леко сладко и след това разкрива възхитителна свежест, отново цитруси. Много дълъг послевкус.

bruxas 1На масата: препоръчват го с всички видове морски дарове и риба. Сигурна съм, че ще е прекрасно и така. Аз си позволих една малка волност и го поднесох с пиле джалфарейзи. Все пак испанците са известни като хулиганите в кухнята и комбинират смело. Надявам се да ми простят тази малка забежка към индийската кухня. Пък и моят йога гуру тази седмица е в България, така че…Всъщност се получи доста добре. Вината с висока киселинност (а това е точно такова) са много подходящи за пикантна храна, а лимоновите и джинджифилови нюанси на соса джалфарейзи прекрасно се допълваха с това албариньо.

Заслужава ли си? Ще има второ събиране не вещиците с още една бутилка от това. Какво повече да ви кажа.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.