Голямата австрийска дегустация 2015 – впечатления


Снимка Grand Austrian Tasting

Снимка Grand Austrian Tasting

Осмият GAT отмина, а вече с нетърпение чакам деветия. Голямата австрийска дегустация е едно от винените събития, които са просто задължителни. Приятната атмосфера, която организаторите всеки път създават, срещите с приятели (винени и не само) го правят много специално. Освен това, по някаква причина винените сноби не харесват GAT, така че няма да видите много от тях там 🙂

Все пак главният фокус е върху вината. И тъй като, адски много хора ме попитаха какво откри и какво ти хареса, реших да споделя и тук няколко повърхностни впечатления:

Почти всички производители споделят, че годината 2014 е била трудна за тях и това се е отразило на вината им. При грюнер велтлинерите имаше осезаема разлика. Повечето бяха с по-ясно изразена минералност, по-малко плод, по-леки тела и доста ярка свежест. Не споделям притесненията на производителите, вината бяха запомнящи се и още по елегантни. Да може би не толкова комплексни, но затова пък по-фокусирани и наточени. За мен това не беше недостатък, а просто малко по-различен стил.

Ризлингите. Нали знаете, че отговорът на всички въпроси за смисъла на живота, вселената и въобще на всичко е 42. Или ризлинг. Моите фаворити:

Ризлинг Heiligenstein 2011, Brundlmayer, Kamptal – цитруси, минерали и много приятна изявена киселинност. Елегантност и класа.

Ризлинг Heiligenstein Alte Reben 2012, Brundlmayer, Kamptal – минералсността е подобна на горното, но това е по-богато и заоблено. Лозята, от които се прави са по-стари и това си казва думата.

Ризлинг Moosburgerin 2013, Buchegger, Kremstal – това красиво вино предлага плод, цветисти нотки, силна минералност. Много сортов, многопластов, комплексен и игрив.  Игрив е, да. Така де, това е ризлинг, не бива всичко да е чак толкова сериозно.

австрийски вина, дегустацияРизлинг Steinterassen 2014, Stadt Krems, Kremstal – ето един представител от така притеснителната 2014. За него съм си записала само „Любим, любим, любим“. Явно ще се пие пак, освен това цената му е изключително разумна и се очертава като много спешна покупка 🙂

Ризлинг Grillenparz 2012, Stadt Krems, Kremstal – това бебче е обло, богато, нежно…с една дума фантастично!

Моите лични открития тази година са червените вина. Да знам, че австрийците правят много добри червени, но до сега не им бях обръщала сериозно внимание. Големи извинение към организаторите.

Пино Ноар Buchegger Reserve 2011 – внася се за първи път у нас. Достолепно е първата дума, която ми хрумва, въпреки, че стои малко нелепо отнасяйки се за това ефирно вино. Много зрели ягоди, деликатен дъб, нежно, ама копринено нежно тяло. Свежо, точно колкото му трябва. Много дълъг послевкус.

пино ноар маркович

Снимка Grand Austrian Tasting

Пино ноар, 2013, Markowitsh – започва уж леко и невинно с черешки, казвам си „ок, черешки, нищо особено“. След това обаче, идват подправки, според мен са нещо като кимион. Започва да става интересно. Отпивам и ооо….плодовост, но подкрепена от отлични киселини и добри танини. Без да са прекалено натрапчиви, дават добра структура и продължителност на виното. И чак накрая се появява черен шоколад, за да е пълна екзотиката. За мен това беше голямата изненада. Ще се пие пак.

Беше хубаво и напоително. Danke!

Advertisements

4 thoughts on “Голямата австрийска дегустация 2015 – впечатления

    1. fresh cuts of life Автор

      О, имаше го. Този път обърнах внимание повече на червените. Догодина обещавм да се поправя и да има много Zweigelt 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s