Сансер La Mercy-Dieu – преоценка на познатото


La Mercy-Dieu 2013, Sanserre, производител Domaine Bailly-Reverdy, Франция, 100% Совиньон блан

сансер совиньон бланСовиньон блан беше първото ми винено любовно хлътване. Преди да се усетя си изгубих ума по този сорт. Хвърлих се страстно да опитвам совиньони от цял свят. И май… не бях съвсем готова за това приключение. Неизбежно си паднах по новозеландските тревисти и свежи совиньони, след това открих енергичните версии на Чили и безрасъдно пробвах, много други доста по-екзотични дестинации. Дръзки, не винаги сполучливи. Съвсем логично минах и през жълто-плодовите италиански версии, а накрая останах завинаги във Франция. Вината от Лоара (от там идва голяма част от совиньон блана във Франция) се лееха ефирно и леко, а в същото време разкриваха дълбочина, смисленост и многопластовост. Като онези изящни, барокови мелодии. Едно от тях промени представата ми за този сорт. А с друго, въобще не успях да се спогодя. Но никой не е казал, че Франция е лесна за разбиране. И ето, попаднах на вино, така изпъкващо с индивидуалността си, така рязко различно… Вино, което ме хвърли в искренно недоумение. Но пък, запомнила съм го. Трябваха ми доста години, за да му дам шанс отново.

La Mercy-Dieu е 100% совиньон блан, както е традицията за вината на Лоара. Прави се от двама семейни винари чичо и племенник – Франк и Орелиен. Виното не е органично, поне не технически, но двамата не ползват хербициди, ферментацията е спонтанна (много смело), отглеждат билки и трева в лозята си, въобще стараят се доста.

Цвят: Светлосламест със сиви оттенъци. Въобще сортов совиньонблански цвят.

Аромат: Сега вече знам, че това което ме е хвърлило в недоумение преди години са били отчетливите сансерски минерали – напомнят козе сирене. Костваше ми още доста изпити бутилки от Сансер, но … има резултат. Прокрадват се и плодови нюанси – цитрус и праскова. На втората чаша се забелязва и дискретна тревиста нотка, колкото да напомни, че са от един сорт с новозеландските си братя.

Вкус: Вибриращо свежо, дори стои като леко газирано. Отново минерали във вкуса. Но и много повече. Забележителна дължина и комлекснот. Стройно и източено вино.

сансер, совиньон блан, хранаНа масата: Препоръката на производителя е суши, морски дрове, или ако искате нещо по-леко – салата. Аз имах на разположение само салата. Ако изберете този вариант, внимавайте с дресинга, не трябва да е с по-високи киселини от виното. Моят беше с портокалов сок и пресен джинджифил, за да не е твърде кисел и да подчертае цитрусовия момент.

Заслужава ли си? Много. Добре че, го пробвах пак. Откривам същите аромати и вкусове, но вече ги оценявам по съвсем различен начин.

Advertisements

One thought on “Сансер La Mercy-Dieu – преоценка на познатото

  1. Pingback: Как да се науча да дегустирам – сладостта | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.