Имам какво да покажа – Тамянка на Братанови


Тамянка 2014, Винарна Братанови, сорт 100% тамянка от един лозов масив, 18,40 лв. от Apollowine.com

тамянка братановиОт няколко дни, всички внезпно полудяха по тази Тамянка, та барабар Петко с мъжете, реших да я опитам и аз. Въпреки българското име, тамянката не е точно местен сорт, а е клон на муската. Произходът му е Близкия изток и е разпространен в почти всички винени страни. Сортът има характерни цветисти и лесно разпознаваеми аромати и склонност да натрупва много захари. Заради това е чудесен за високоалкохолни напитки (мускатова ракия, нали) или десертни вина. Прочутото италианско Асти Спуманте се прави точно от него.

Срещнах се с това вино на щанда на Братанови на BIWC 2015, още тогава много ме впечатли и си го набелязах. Истината е, че до скоро сортът беше  почти забравен от винарите и освен киселите и огрубени тамянки за 3 лв., които стават само за готвене, нямаше вино, което да покаже на какво е способен този сорт. Тамянката на Братанови е отглеждана с много ръчна грижа на 10 декара лозов масив в Южен Сакар, върху песъчливо – глинести почви. Винифицирана е от Джес Уйвър от Нова Зеландия и Ричард Лабланцз от Унгария, които работят със сорта за първи път.

ТамианкаЦвят: Светло жълт и сламест. С блясък.

Аромат: Не се притеснявайте, въпреки името си, точно тамян няма да откриете. Има интензивни мускатови аромати на индрише, бели цветя, акация. И тук започват интересните неща – цитрус, ефирни нотки на прясно смели подправки – бял пипер и кардамон. Започвам да разбирам защо го наричат тамянка.

Вкус: Средно плътно тяло, има си тяло това вино. Въпреки това е гъвкаво и с добра свежест. Проблемът при мускатите е, че или имат много силни цветисти аромати и блудкаво тяло с ниски киселини, или обратното ако са запазени киселините, то тялото е леко, тънко и почти липсват аромати. Това вино е има чудесен баланс от двете – интензивни аромати, но също и чудно сочно, гъвкаво тяло, със свежи киселини. Аз бих предпочела още повече свежест и малко по-леко тяло. Не, че някой ме пита, де. Средно дълъг и запомнящ се послевкус, в който отново се открояват цитруси и подправки. Вълнуващо вино.

На масата: Препоръките са за леки рибни ястия с лимонени сосове, салати или сирена. Аз предпазливо избрах сирената. тамянка братановиСпрях се на българско козе сирене от ферма близо до София. Подправките са бял, розов, зелен пипер и кардамон. Търсех пресъздаване на подправковите нотки на виното. Според мен тази Тамянка със  добрите си киселини и стабилно тяло ще се справи и с по-пикантни храни, като китайска или тайландска кухня. Следващият път ще експериментирам по-смело.

Заслужава ли си? Едно от най-интересните вина тази година. Много се радвам, че някой се е заел сериозно с този сорт, защото Тамянката има какво да покаже.

Advertisements

3 thoughts on “Имам какво да покажа – Тамянка на Братанови

    1. fresh cuts of life Автор

      Как трябва да бъде написано според вас, за да не ви мирише на реклама? Нещо като: открих интересно българско вино, от сорт с който досега не е работено сериозно, изглежда така и така, има вкус на това и това, ОБАЧЕ…няма да ви кажа кое е то. Така ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.