Целувката на виното – Beso de Vino


Beso de Vino Seleccion 2011, Сира и Гарнача,  област Каринена, Испания, производител Vinos y Vinedos13,5%, 9, 49 лв., в момента е 8 лв. Apollowine.com

бесо де вино гарначаИмето му означава целувката на виното. Открих го на представянето на вината от Испания на Discover.Vino. веднага ме плени младежкият му и закачлив етикет. Оказа се, че течносттта вътре напълно отговаря на начина, по който изглежда отвън. Производителите Vinos y Vinedos са посветени на идеята да направят хубаво вино на много достъпна цена. Смея да кажа, успели са напълно. Виното е сочно, свежо, сортово и на страхотна цена.

Каринена, което е област в Арагон има дълга винена история от 3 в.н.е. Достатъчно дълго, за да се доверим на уменията им да правят вино. Повечето лозя са на висока надморска височина и са известни с каменистите си и песъчливи почви.  Виното идва от стари насаждания с Гарнача, около 40 годишни са. До тук добре. Хайде пък да го видим.

Цвят: Не много плътен рубинено червен цвят с красиви малинови оттенъци.

Аромат: Заради топлото време пия виното леко преохлдено и първото, което усещам са отчетливи нотки на опушеност и дим. Да виното е отлежавало 4 месеца във френски дъб. Така… но това далеч не е всичко. Появяват се ароматите на червени плодове – френско грозде, боровинки, пак дим.

Вкус: Сочно, свежо с доста добри киселини, средно плътно тяло. Има интензивен и продължителен вкус. Отново червени плодове и във вкуса. Но да зарежем тези дегустаторски термини. Това всъщност, е много вкусно вино, и то с фрапиращо съотношение качество – цена. Опитайте се да го пиете бавно. Знам, че не е лесно. При мен се получи от третия път. Но, ако можете все пак опитайте. Ще бъдете възнаградени с още повече аромати и вкусове.

бесо де вино хранаНа масата: Да точно така, бургер и вино. Да, вярно е,  че това е леко хулиганско изпълнение. Но самото вино също е хулиганско. Само вижте етикета му. С бургер, Beso de Vino  се преставя много по-добре отколкото самостоятелно. Това си е вино за партита, пикници, барбекюта, за споделяне с приятели. И, както се оказа за бургери.

Заслужава ли си? Харесва ми да откривам добри и евтини вина. Харесва ми и да пиша за тях. В крайна сметка светът има нужда от добри и евтини вина. А това, не само, че си заслужава парите, но дава и много повече. Виното, направо си прави купона. Всъщност има хора, много скандализирани от етикета. А, според един блогър, човекът от маркетинговия отдел отговорен за това, че теститисите на бика Антонио са в центъра на етикета, трябва да бъде убит на място. Хайде сега, нищо чак толкова скандално няма. Но е повод за смешки и закачки около масата. Казах ли, че Beso de Vino е равнопоставен участник в купона?

П.С. Бургерът е от Скаптобар. Това произведение, поне за сега, е далеч от моите кулинарни умения. Ако наминавате към тях, питайте за „Опушения Джо“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.