Изкусителите – Вионие 2012 и 2013, Еолис


Вионие, Еолис, 2012 и 2013, 19 лв.  Apollowine.com

Еолис вионие 2012 и 2013

Eolis Winery са малка бутикова изба със собствени лозя близо до Любимец. Открих ги, съвсем случайно, на DiVino.Taste 2014. Още тогава, много се впечатлих от вината им и от огромната отдаденост, с която правят всичко.

А днес, имам възможност да направя нещо, което винените ценители много обичат да правят. Ще сравнявам реколти. Имам възможност да опитам техните техните вина Вионие 2012 и Вионие 2013.

еолис вионие 2012Еолис Вионие 2012 е ферментирало в инокс и отлежавало в дъбови бъчви. И наистина дъбът присъства осезаемо. Последван е от изкусителна зряла и сочна праскова. Мед. Заоблено и сочно, плодово тяло, с едва загатната горчива нотка, колкото да ви освежи. Стои гладко и мазно.  Леко затоплящ финал. Дълъг финал всъщност. Харесва ми, че дъбът не е натрапчив. Типично южно бяло вино, щедро, плодово, традиционно с дъб, но той е елегантен и не маскира виното, само го обогатява. Има вина, в които има толкова много дървесина, че се превръщат в дъбови чудовища. Дъбът доминира, покрива виното и нещо друго не може да изпъкне. Тук не е така. Сортът и дъбът са равностойни партньори.

еолис вионие 013Еолис Вионие 2013 – нямам търпение да разбера какво ще предложи Вионие 2013. Ферментирало в дъбови бъчви и отлежавало в иноксови съдове. Точно то, силно ме впечатли на DiVino 2014. Записала съм си: „Средно плътно тяло, бели плодове и финал с … пикантни подправки. Интересно.“ Вълнувам се. Какво ще открия сега? Дали ще ми хареса? Дали не е променило? Ами ако… Не издържам и въпреки, че не е идеално охладено, отпивам. Ооо…от това ще се пие още много. Толкова по-свежо и елегантно. Пищен нос с, трудно ми е да го определя, но изведнъж ми светва – захаросани плодове. Помните ли онези лимонови, портокалови резени, е, точно това е. Това е по-сложното захаросани резениза описание вино. Има праскова отново, но не е единствения плод и не доминира. Чудесно запазени киселини. Да, това не е научно описание. И все пак, киселините са много добро ниво. Забележителен баланс на киселини, плодовост, сладост и алкохол. Средно плътно тяло, отново както предишното – мазно и гладко. Но и много по-свежо.

Кое от двете? Това не е състезание. Няма победилте. Първото е за тези, които харесват вина с дъб, второто е за тези, които предпочитат по-плодови и свежи вина.

На масата: не можех да си ги представя с нищо друго освен тази импровизирана салата. Плодово, свежо и лятно. Какво повече да иска човек?

еолис вионие

Advertisements

One thought on “Изкусителите – Вионие 2012 и 2013, Еолис

  1. Pingback: Как да се науча да дегустирам – сладостта | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.