Каквото търсиш, също те търси – Aлбариньо Mar de Frades


Mar de Frades, сорт Aлбариньо, 2013, Галисия, Испания, 34 лв. от Casavino

Мар де ФрадесMar de Frades означава море на монаси. Името идва от област в устието на река Arousa. Точно там поклонниците пристигали по море, за да поемат по пилигримския път към Санитаго де Компостела. Мястото е много близо до винарната и прекрасно се вижда от нея. И те решават да приемат същото име. Синята бутилка е толкова запомняща се, а в лятно време е почти неустоима. Виното има още една сладурска особеност – термоетикетът. Когато температурата е идеална за консумация на етикета се появява синьо корабче. Стопли си се виното и корабчето изчезва. Моето е доста бледо, защото не бях особено търпелива с охлаждането.

Цвят: Ярко жълт с красиви златисти отблясъци.

Аромат: Някъде четох, че има вина, в които минералите се проявяват като мирис на озон. Нали се сещате… онова особено и незабравим свежо ухание, точно преди лятна буря. Винаги съм се чудела как ще стои във вино. Преди няколко дни, по време на големия проливен дъжд се прибирах от Мар де фрадес термоетикетофиса. И наистина, точно преди да се изсипе пороят, се разнесе този мирис на озон. Много силно и продължително. Помислих си: „Как пък никога не попаднах на бутилка вино с такъв аромат.“ Но каквото търсиш…оказва се, че и то те търси. И ето, още при отварянето на синята бутилката която си избрах на следващия ден, се разнесе точно този дъх на задаваща се лятна буря. Точно този озон. Виното има ярка изразена минералност и след озона ще усетите и морски бриз, морска сол. Получава се, защото лозята са разположени върху изключително бедна почва на брега на Атлантическия океан – предимно пясък и кремъкови камъчета. Това, заедно с поддържането на ниски добиви, пренасят във вината силно изразената минералност. Ако трябва да обобщим: озон, морски бряг, лайм, зелена ябълка.

Вкус: Свежо и с високи киселини. Много директен и целенасочен вкус,  отново зелена ябълка, лимон. Леко тяло. Съвсем различен стил. И много летен. Минералите са съвсем осезаеми и във вкуса, като лека соленоватост.

мини пици с тиквички и козе сиренеНа масата: Препоръките съвсем логично са за риба и морски дарове. И аз си мислех за нещо такова, но тогава пристигна кутията ми от Farmhopping с биотиквички и козе сирене. Farmhopping е платформа, която свързва фермери и клиенти. Те сами предлагат продуктите си и определят цените. Нямах търпение да опитам новите придобивки, така че се наложи да измисля нещо с тях  – мини пици от тиквички с козе сирене и чери домати. Получава се доста деликатен и нежен вкус, чудесно допълнен от козето сирене. Тази наскоро открита от мен комбинация се подчертава идеално от Mar de Frades, без въобще да го засенчва.

Заслужава ли си? И още как.

Реклами

7 коментара за “Каквото търсиш, също те търси – Aлбариньо Mar de Frades

  1. Гергана Лазарова

    Мими, аз май няма да се науча да пия вино (май защото не искам), но пък се научих да ми е толкова хубаво да чета за него… Голяма вина имаш, да знаеш. 😉
    Поздрави! 🙂

  2. Pingback: И не забравяй номер 5 – Picpoul de Pinet | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: WINEBOX PORTFOLIO TASTING 2019 – тази година във Варна | Fresh Cuts of Life

  4. Pingback: Лимоновата градина на La Casa – началото на лятото | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.