Филми за виното II част


Този пост е вдъхновен от коментара на Веселин Рашев към първата публикация на тема филми и вино. Отне ми малко време да изгледам филмите, но си струваше. Повечето от тях са тук по негово предложение.

The Chateau Meroux

The Chateau MerouxМладата, красива, интелигентна и независима Уенди, един ден научава, че баща и, с когото не поддържа връзка и е завещал изба. И не каква да е, а красива винена изба в Напа Вали. Точно като на филм, тя се хвърля в управлението на бизнеса и производството на вино. Междувременно забърсва и един много симпатичен местен винопроизводител, който става неин ментор. Но…той пък, има нахалството се окаже син на най-хитрия и конкурент. Виното се лее, любовта също. Пуснете си го събота след обяд и не забравяйте да си отворите бутилка. Ще ви се припие.

You Will Be My Son

You Will Be My SonТук имаме Пол – сприхаво старче, наследствен производител на вино от престижен район. Да предположим, че това е  Saint-Émilion, където е сниман самият филм. Oсвен това Пол е и отдаден на страстта си – производството на вино. И никога не е доволен от сина си, който сякаш е зает само с това да се доказва на взискателния си баща. Това е на повърхността. Отвъд сюжета,  филмът е дълбок, сериозен, не точно мрачен, с много вино. И всъщност е за най-дълбоките и често несъзнавани отношения в семействата, които ни държат заедно. Но също и ни разделят.

The Vintner’s Luck

The Vintner’s LuckМладо амбициозно момче от село иска не просто да стане винар, а да създаде най-хубавото вино на света. Филмът е за него и обърканите отношения с красивата му жена, интелектуална баронеса и неговия личен … ангел пазител. Забавната част е, да гледаш как ангелът го напътства. A когато акълът не му идва в главата, благите напътствия се превръщат в грубички удари. В процеса на наливането на акъл … добре де, докато осъзнава смисъла на вярата и любовта, селянчето създава уникалното вино – чувствено и свещено едновременно. Има такива бутилки. Знам го. Този филм ми го припомни.

Филми за виното – част 3

Vinodentro

VinodentroОзначава вино от вътре. Още с първата си глътка вино, главният герой чудотворно променя отношението си към живота, работа, жените…всичко. Даже продава душата си на нещо като винен дявол (представител на голяма винарна), благодарение на което получава повишение, става почти дон Жуан и познахте…експерт по виното. Единствения малък проблем е загадъчната смърт на жена му. В хода на полицейското разследване, той отново се връща към корените си и т.н. Претенциозен филм. Хубава идея в плитко изпълнение. Филмът изглежда като извинение на режисьора да парадира, колко голям винен познавач е. Музиката, обаче е прекрасна. Написана от най-добрите италиански джаз музиканти.

El Camino del Vino

El Camino del VinoИзвестен сомелиер губи обонянието и вкуса си по средата на винен фестивал. За да се възстанови се налага да се върне в родното си място, за да преоткрие защо обича виното. Най-интересното е, че във филма участва Мишел Ролан. Малка компенсация след злополучното мупоявяване в Мондовино. Филмът си заслужава, приятна разходка из Аржентина, красиво сниман и много, много говорене и пиене на вино.

Blood Into Wine

blood into wineМного любим, мой филм. Ще кажа само – вино и рок. Няма да ви разказвам нищо повече.

Реклами

1 коментар за “Филми за виното II част

  1. Pingback: Филми за виното III | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.