Как да се науча да дегустирам – киселините


Представете си…отпивате глътка… и виното е леко, дори игриво, сякаш танцува по небцето, лигите ви потичат, небцето се овлажнява и искате да отпиете още. Не е чудно, че първата дума, която ви идва наум, за да го опишете е “свежо”. Ако харесвате това усещане, то вие се наслаждавате на киселинността във виното. След танините и тялото на виното, днес е ред на киселините.

Как да се науча да дегустирам: Сладостта 

Как да се науча да дегустирам: Танините

Как да се науча да дегустирам: Тялото на виното

Как да се науча да дегустирам: Основни аромати в червеното вино

Последно дегустирани вина

вино киселини

Когато някой описва вино като свежо, ярко, игриво, вибриращо… това, което така запалено ви описва са киселините.  Тези думи най-често се ползват, за описание на бели вина, но в червените вина също има киселини. И те също могат да бъдат чисти, свежи и вибриращи. Често срещано погрешно схващане е, че едни вина имат киселини, а други не. Истината е, че във всички вина има киселинност. Да, дори и в Каберне Совиньон или Мерло, които обикновено възприемаме като дълбоки и меки, киселинността играе важна роля. При сливането на аромати и вкусове във виното, киселинността прави така, че всеки един да изпъкне и да бъде по-ясно изразен. Ако в едно вино няма достатъчно киселинност, то вкусът му е еднопланов и отегчителен. То доста напомня на плодов сироп, нямащ нищо общо с напитката, която обожаваме. Хората, доста сполучливо, са нарекли такива вина плоски. Да, защото им липсва съставката, която да разслои вкусове и усещанията и да ги накара да се покажат. Затова, да им отдадем дължимата почит днес.

Киселините, дори когато са доминиращи, (както в бялото вино), работят най-добре, когато са в баланс с останалите компоненти. Тоест когато има хармонично съотношение на киселини, алкохол, танини и захар.вино и киселини

Какво все пак,  са киселините във виното?

Те се образуват по естествен начин в самите гроздови зърна (винена, ябълчна, лимонена). Могат да се добавят и в процеса на производство. Но… САМО КОГАТО, това е позволено от законодателството на съответната страна. Киселинността във виното варира значително и зависи от доста фактори като сорт грозде, слънцегреене, климат, почвата на лозето. Грозде, отгледано в район с по-хладен климат е склонно да показва по-висока киселинност, от такова от район с по-топъл климат.

Когато пиете вино, ще усетите киселините от двете страни на езика си. Ако са доста високи, усещането е почти като леко щипане, или даже вкус на кисело. Разбира се всичко зависи от вашата собствена поносимост към киселост. Един известен български винар има теория, че жените имат по-висока поносимост към киселини от мъжете. И вина, които жените определят като свежи, за мъжете са откровено кисели. Той съобразява продукта си с това и прави “мъжки” и “женски” вина.

За днешното упражнение ни трябват:

  • 5 чаши пълни с по 100 мл вода всяка
  • 1 портокал
  • 1 грейпфрут
  • 1 лимон
  • 1 лаймкиселинност вино

Оставете първата чаша само с вода. Във втората изстискайте ¼ портокал, в третата сока на ¼ грейпфрут, в четвъртата ½ лимон и в петата ½ лайм.

Започнете да вкусвате точно в този ред, като започнете с обикновената вода, за да усетите нарастващите нива на киселинност.

Сега, започнете да експериментирате, като добавяте още сок във всяка чаша. Целта е да определите вашата собствена граница на поносимост към киселото. При мен, само след първата лъжичка със сок от лайм, вече течността беше непоносима. с другите сокове се справих по-добре.

Опитайте се да определите точката, в която течността става твърде кисела за вашия вкус.

Ето и няколко предложения, които да опитате. Степенувани са от по-ниска към по-висока киселинност.

Шардоне

Ризлинг

Совиньон Блан

Вижте още: Как да се науча да дегустирам – тялото на виното; Как да се науча да дегустирам – танините

5 коментара за “Как да се науча да дегустирам – киселините

  1. Pingback: И не забравяй номер 5 – Picpoul de Pinet | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Как да се науча да дегустирам – танините | Fresh Cuts of Life

  3. Pingback: Как да се науча да дегустирам – тялото на виното | Fresh Cuts of Life

  4. Pingback: Как да се науча да дегустирам – сладостта | Fresh Cuts of Life

  5. Pingback: Как да се науча да дегустирам – основни аромати в червеното вино | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.