И не забравяй номер 5 – Picpoul de Pinet


Ormarine Picpoul de Pinet, Лангедок-Русийон, Франция, 2012. 15,90 лв. от Apollowine.com

Знаете ли, най-хубавото на дегустациите, всъщност не е многото пиене. Най-хубавото е откриването на нови непознати вина. Като това. На една дегустация, всичките ми приятели и познати ми прошепваха, със сериозно изражение, сякаш споделяйки много важна тайна „Опитай номер 5“, „Да не подминеш номер 5“, „И не забравяй номер 5“. Такива сме ние любителите на вино – тайнствени и перфектно организирани, като масонска ложа. Само че, не толкова сериозни.

пикпул де пинеРазбира се, че се заковах пред номер 5. И наистина имаше защо.

Пикпул се смята за един от шестте най-добри винени сорта в Лангедок и е гордостта на местните. Цени се високо заради изявената си киселинност, минералност и цитрусови плодове.

Цвят: Златисто жълт. Бляскав и наситен.

Аромат: Да, цитрус има. Така е. Всъщност, в началото носът е доста затворен и над всичко доминира една изразена, морска  минералност. След известно време, виното се отваря и показва, праскови, нещо сладко, и цветисто като акация. Смокиня. Мед. Средиземноморски аромати. Кара ме да си представям  лятна, средиземноморска градина.

Вкус: Игриво и грациозно на небцето с високи киселини, които лекичко пощипват езика, че да ти се допие още една глътка. Усещат се грейпфрут, лимон, които се сменят с лека и ненатрапчива сладост.  Интензивен вкус и дълъг послевкус. Май не ми се получи много добре. ще опитам пак. Много.  Интензивен.   Дълъг.  Послевкус. От който кожата ми настръхва.

пикпул хранаНа масата: Морски дарове и т.н. разбира се са добре дошли. Аз исках да пресъздам средиземноморската градина и се разпищолих със салата от смокини и козе сирене. Обичам смокини, толкова са пълни с цвят и вкус, че не трябва да им правиш кой знае какво, за да се получи добре. Козето сирене отново е от Framhopping, които вършат чудесна работа когато искаш здравословна и чиста храна, или търсиш интересни продукти. Сиренето чудесно допълва сладостта на плодовете. Целият трик е в дресинга с орехи, сусам, семе от мак, мед лимонов сок и малко лют пипер. Придава още едно измерение и щипка пикантност. Вино като това, харесва точно такива неща.

Заслужава ли си? Няма и 16 лв. за това елегантно и изтънчено вино от Южна Франция? Разбира се.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s