Виното на Закинтос


Малка разходка из винарните на Закинтос

вино закинтос

Няма да ви отегчавам с разкази, колко красив е Закинтос, направо преминавам по същество. А именно –  на този остров се прави забележително вино.

закинтос картаИма  две отличителни географски области: Едната са планините в западната част на острова, които достигат до седемстотин и шейсет метра височина над морското равнище. Не звучи, като нещо внушително, но ако ги прекосяваш със скутер изглеждат доста по-
високи, повярвайте, А другата област са плодородните низини на изток. Лозята и винопроизводството са разположени
главно в източната част на този красив остров. Климатът е средиземноморски, с горещо и сухо лято и много слънце, последвани от мека, влажна зима. В Закинтос е доста дъждовно през зимата. Местните ни разказаха, че вали почти всеки ден през този сезон. Това осигурява изобилна вода за лозите през периода им на растеж.


закинтосВинопроизводството, разбира се е с древни традиции, не че е изненада за някой, все пак това е Гърция. В Закинтос буквално всеки произвежда вино. В таверните, винаги питайте за виното на собственика. Всяка чаша е малко винено приключение. Може да попаднете на
красиви и женствени вина, или на вина направени от дядо, следващ старата школа. Всяка чаша е отражение на виждането за виното, на този който го прави. Местните говорят с удоволствие за вината си, така че не се притеснявайте да ги разпитвате. Колкото до вината предлагани в хотелите …срам за Гръцката винени индустрия, но те просто не ставаха за пиене. Без преувеличение. 

Сортове типични за Закинтос:

Отглеждат предимно местни сортове, някои от производителите ги купажират с класически – Каберне или Мерло. Получават им се много интересни неща.

Белите: Robola, Skiadopoulo, Katsakoulis,Pavlos и Goustolidi. Да, повечето не са лесни за произнасяне 🙂

Най-популярно е виното Verdea. Името му идва от италианското Verde (зелен), защото се прави от ненапълно узряло грозде. Няма нищо общо с вино от сорта Verdea произвеждано в Италия, Емилия-Романя. Традиционите сортове използвани за Verdea са: Robola, Skiadopoulo (трябва да е най-малко 50% според закона), Katsakoulis и Pavlos.

Червените: Avgustiadis, Black Robola, Xynomavro.

Много популярни са десертните вина, които се правят от изцяло местни сортове.

Винените производители са много и най-разнообразни. Три са най-големите: Solomos, Oenolpi и Calinico. За мое щастие, успях да посетя и трите, за които съвсем скоро ще ви разкажа по-подробно.  

Не можах да се въздържа, ето и малко от красивото море.

закинтос

Реклами

1 коментар за “Виното на Закинтос

  1. Pingback: Вино от Корфу – извън туристическите маршрути | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.