Whiskey Fest Sofia 2015 – впечатления и нови любимци


Така се случва с хубавите неща, не усещаш кога свършват. Ето и Whiskey Fest Sofia 2015, цяла година го чакахме, уж цели три дни, а така и не разбрах кога минаха. Но така става, когато се събереш със съмишленици и приятели на сладки приказки и интересни питиета. И като говорим за пиене, имаше какво да се опита на тазгодишното издание на феста.

уилиам пийлХубавата новина е, че имаше много нови уискита за опитване. И ние не чакахме покана – Old Puteney и Balblair бяха първите, които ни впечатлиха. William Peel беше друг нов представител, който ми достави голям удоволствие с версията си William Peel Coffee – сладки нотки на тирамису, сметана и кафе и нежен сгряващ финал. Мммм.

Голямото откритие, тази година, за мен беше Speyside. Един цял нов свят се разкри пред мен. Нали знаете, че по отношение на уискито Шотландия е разделена на Highlands, Lowlands, Speyside и Islay.  До преди няколко дни бях твърд фена на Islay и опушените им уискита, но сега си имат конкурент. Всъщност в Speyside са концентрирани най-много дестилерии, които предлагат забележително богатство от стилове. Ето, кои изпъкнаха според мен:

Mortlach – фин плодов аромат на праскови, сливи, маслен кейк. Нека това не ви заблуждава. Вкусът му е също така богат и сладък, но има много продължителен финал на шоколад и чили. Наистина чили. Започвам да разбирам защо го наричат „Звяра на Дъфтаун“. Дръзко уиски.
Glenglassaugh
– като аромат има всичко, което можеш да искаш от едно сингъл малц скоч уиски, карамел, тофи, мед, всичко си му е наред. Във вкуса има изненада – много приятна игривост, плодовост и свежест. Оказа се, че е отлежавало в комбинация от бъчви от бърбън и …вино. Ето от къде е тази игривост, а.

ГлендронакGlenDronach – дестилерията галено нарича своите уискита „шери чудовища“. Произвежда ги по традиционен начин с отлежаване в шери бъчви вече 200 години. Тази дестилерия е от източен Highlands и е една от най-старите в Шотландия. Ароматът е свеж и дори може да откриете цитрусови нотки в него, а вкусът е класически „шери“, плодове последвани от сладки подправки.

БенриахBenRiach – малка независима дестилерия от сърцето на  Speyside. Доскоро почти неизвестна, но вече и ние в България имаме възможност да се наслаждаваме на изключителните и дестилати. Опитах опушения вариант – лека опушеност, с карамел и сладки подправки във финала. Мислете си за карамфил. Дъвкали ли сте карамфил? Да, лютив е. Ето това имам предвид. Дълго ще помня този сладострастен контраст.

Но над всички опитани дестилати монументално се извисяваше един – The Macallan. Дори ще се престоря, че съм забравила, че е любимото на Джеймс Бонд. Вкусът му е толкова безкомпромисен, дълготраен и непоколебим, че кара всички опитани след него уискита да потъват. Съжалявам, Джони.

Майсторски клас Уискито и рекламатаМоята част от обучителната програма, тази година беше майсторският клас посветен на рекламата и уискито. Един час прекаран с интересни маркетингови казуси и добри напитки. Какво повече може да иска човек? А, да. Да не идва понеделник🙂

One thought on “Whiskey Fest Sofia 2015 – впечатления и нови любимци

  1. Николай

    По отношение на уискито Шотландия е разделена на Highlands, Lowlands, Speyside и Islay. Campbeltown и Island не са ли също региони на които се дели ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s