Американска рок легенда – фен на българското вино


geoff tate and the bulgarian wineДжеф Тейт, вокалът и основен идеен генератор на култовата прогресив метъл банда „Куинсрайк“, удари във вторник вечер здраво шоу за лоялните си български фенове. Ако помните “Куинсрайк“ беше сред световния рок елит през 90-те години – най-вече с концептуалния си шедьовър от 1988 г. “Operation: Mindcrime” (от който е взела името си и соловата група на Джеф) и последвалия го „Еmpire” (1990 г.), най-продаваният албум в цялата им кариера.

Пино Гри Джеф ТейтПитате ли се вече, какво прави пост за прогресив метъл в блога ми. Ето какво – всеки момент, свободен от музиката, Джеф обаче посвещава на… виното, което е негова страст, хоби и допълнителен бизнес. Избите му в Германия и САЩ вече са спечелили добро име и вината му се радват на международна дистрибуция – включително по време на концертите!

Леко изморен, но усмихнат и непосредствен, като истински американски рокаджия, Джеф Тейт дойде след края на концерта си при чакащите го най-лоялни фенове. Снима се, говори любезно с всички, раздава автографи.

Но една от най-любопитните теми, извън рока, която видимо го оживяваше и вълнуваше, беше… виното.

Сам запален винопроизводител, с изби в Германия, Елзас и САЩ, щат Вашингтон, Джеф се оказа познавач и искрен ентусиаст на напитката. Предвидливо, промоутърите от SME бяха „оборудвали“ гримьорната  му с няколко от най-добрите български вина и… реакцията не закъсня. („Виновникът“ беше черният етикет на Maryan 2013).Джефф и вината на Марян

– Страхотно вино, наистина първокласно! – възкликна Джеф, след като повдигнахме винената тема. – Пробвах тук няколко български вина, но това беше наистина невероятно. Толкова ми хареса, че ми се искаше да отложа малко излизането си на сцената, за да си допия бутилката…

Тук сърцето ми подскочи, защото и шоу-бизнеса е като всеки друг, излисква дисциплина, спазване на срокове, знаете…Но само истнски винен фен може да каже такова нещо. Любопитно е, че докато в Германия избата на Джеф произвежда само бели вина и главно Пино гри, той все още търси локация в Европа, която да произвежда червени вина по неговите високи стандарти. Излишно е да казваме, че загатнахме за предимствата на българския климат, почви и сортове.

geoff tateА музиката… може би ще попитате? Е, Джеф и бандата му Operation:Mindcrime показаха точно това, което очаквахме – страхотно, здраво свирене и мощен вокал, който сякаш не е загубил нищо от силата и височината след близо 30 години на сцената.

*Гигът беше от серията загряващи събития, които предшестват дългочаканото откриване на клуба MUSIC JAM в началото на 2016 г.  Клубът обещава да бъде единственото място в България, където феновете ще могат да пият и „алкохолните творения“ на своите кумири – като вината на AC/DC, Мotorhead и самия Джеф Тейт, бирите „Trooper” на Iron Maiden, водката Motorhead и много други!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.