DiVino.Taste 2015 – конгресът на усмивките


„Извинете, какво събитие има в НДК, всеки излиза усмихнат? Изглежда като конгрес на усмивката.“ – това ме попита един от баристите в кафенето отпред. Да, има конгрес на усмивката, нарича се DiVino.Taste 2015. Предавам ви тези думи, защото не намирам по-точен начин да опиша магията на виното. Точно това се случва всеки път на виненото изложение  – хората се срещат, споделят и се усмихват.

ДиВино 2015Това беше най-доброто DiVino.Taste до сега. Имаше няколко изби, които имахме удоволствието да видим за първи път  – Via Verde, Neragora, Seven Generations, Старо Оряхово. Публиката става все повече, тази година над 6000 души, и все по-образована. Тази година, беше рядкост да чуя „Моля, налейте ми едно червено“,  много по-често искаха „Може ли от вашето мерло“. Просто страхотно :-). А българското вино е по-добро от всякога.

Само няколко от вината, които ме впечатлиха:

артистик вино домейн менадаНай-голямата изненада за мен беше белият Artistique на Домейн Менада. Когато го опитах за първи път, не бях особено очарована и ако не бях видяла винари да си носят чаши от него и да го обсъждат, щях да го подмина. Открих, че няколко месеца в бутилка са му се отразили  повече от добре. Това вино е хармонично, балансирано с интензивен вкус , който остава дълго на небцето. Доказателство, че не трябва да сме предубедени и да даваме втори шанс. Отнася се и за всичко друго в живота, де.

Le Photographe Rheinriesling  – ама никак не е лош този ризлинг, с естествени високи киселини, които не горят. Пък и цената му е повече от приятна.

Zelanos Pinot Gris 2014 – трудно ще сбъркате с което и да е от вината им, но аз си харесах това. Сортово, ароматно, елегантно.

Bratanov Chardonnay Sur Lie 2014 – не вярвам да изненадам някого, но все пак ви обръщам внимание на това изящно вино.

Santa Maria  Chardonnay Legera 2013 – тази млада изба ме изненада приятно със свежо и нежно шардоне и то само за 6 лв. Обичам такива вина и такива цени.

Enira Reserva 2010 – забележително елегантно, обло, меки танини и запазени плодови аромати. Красив баланс между природа и технология.

Monogram Mavrud & Rubin 2011 – забележително вино, което не бива да пропускате.

Korten Winery– всичко, до което се доберете от тази изба си го запазете и го споделете само с най-добрите си приятели.

Zagreus Vinica Mavrud 2011 – великолепно вино, произведено по технологията на амаронето. Писала съм за него, така че няма да ви досаждам повече.

Zagreus Noble Mavrud 2012 – беше голяма изненада да открия това вино с интригуващи аромати на сушени домати, билки и …балсамико.

Изба Манастира Ilaya Reserve Mavrud 2013 – сега си давам сметка, че доста мавруди съм опитала тази година. Пиша за този, защото е в коренно противоположен стил – лек, фин, елегантен, плодов, и нито помен от грубите танини, които така често се срещат в маврудите.

Balar K3 Cabernet Sauvignon & Syrah 2010 – ще отриете чай, тютюн, меко заоблено тяло. Запомнящо се вино с характер.

Alexandra Estate, Alexandra Reserve 2013 – много богат нос със свежи нюанси на мента, какао, мускус, стройно елегантно тяло и дълъг финал. Това вино накара всяко следващо да бледнее. Та се наложи да се прехвърля на Better Half, чиито вина по нищо не отстъпват. Запомнете One Red и Paradise.

дивино 2015И ето така, след много вино и усмихнати хора не усетих кога минаха тези три дни. Конгрес на усмивката, а? Наистина беше  такъв.  Сега се отдавам на заслужена почивка, така че не се учудвайте ако се появят постове за детоксикация и зелени смутита.

Advertisements

2 thoughts on “DiVino.Taste 2015 – конгресът на усмивките

  1. Симов

    Здравейте. Искам да попълня списъка от изби участвали за първи път на изложениетто. Винарна Старо Оряхово. Намира се на около 30 км на юг от Варна, посока Бургас.
    Поздрави

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.