Вертикална дегустация на Cristal Louis Roederer


шампанско КристалПонякога човек просто има късмет да се докосне до нещо изключително. Това се случи и с мен и имах възможността да участвам във вертикалната дегустация на Cristal Louis Roederer, организирана от Бибендум, в рамките на събитието Discover.Vino special wines.

През 1876 г. цар Александър II (точно същият, който е на коня пред Парламента ни) отправил молба към известния френски производител на шампанско Луи Рьодерер за кюве шампанско съобразено с неговия вкус. Как се отказва на молба от руски цар? И Рьодерер не отказал, а се справил и то великолепно. Ето така се родило прочутото шампанско Кристал.

Опитахме три реколти от 2005,2006 и 2007. Не съм си и представяла, че могат да са толкова различни, но човек се учи…

дегустация шампанско КристалCristal 2005 – Танцувай, танцувай, танцувай. Интензивни и съблазнителни аромати на зряла ябълка, акация и лек цитрус са последвани от нотки на ядки, коричка хляб. Тъкмо си мислех, че царят е имал вкус към по-сладки вина и първата глътка ме събори. Изумителна свежест. Пълен контраст на ароматите. Нежни мехурчета, в безупречен строй се плъзгат по небцето. И в главата ни зазвучава песен…останалите коментират тяло, зрялост на плода, но на мен краката ми започват да потропват под масата. Така де, това шампанско танцува само. Пък и от малко парти, още никой не е умрял 🙂

Cristal 2006 – Строга господарка. Тази реколта е съвсем различна. Ароматите са по-събрани – доминират цитруси, минералност и съвсем дискретно накрая – ядки. Вкусът съответства на аромата и първоначалното усещане за свежи плодове, проправя пътя за една чиста и грациозна цитрусова свежест.

Cristal 2007 – Дързост и красота. Отново много зрели бели плодове – круши и ябълки, сладост, напомняща на току що изпечен сладкиш. Текстурата е копринено нежна. Изисканост и лекота. Чувствам се леко зашеметена от този балет на аромати и вкусове.

Ето какво имам предвид:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.