Tohun from Black Sea Coast – приятна изненада от Поморие


Tohun, Каберне Совиньон и Мерло, 2011, 18 лв. от Casavino,

#18 в DiVino топ 50

Тохун мерло и каберне совиньонТохун са млада изба, започват работа през 2009, разположена  е съвсем близо до Поморие, а лозовите масиви са точно до нея. Младостта им, обаче въобще не им преди да произведат едно от най-вълнуващите вина, които съм опитвала напоследък. Tohun from Black Sea Coast е класически купаж от Каберне совиньон и Мерло и стилово е елагантно и фино вино. Точно обратното на много от българските вина.

Цвят: Тъмен керемидено-червен цвят.

Аромат: Това не е от вината, които избухват под носа и отнасят главата с интензивни аромати. Трябва малко да му отделите внимание и да подходите по-търпеливо. Но наградата е интригуваща – маслини в солена марината, сушени домати, разбира се има и червени плодове, зряла черна череша, мисля. Очарователно е че, плодовите аромати не са доминиращи и силно изразени, просто част от целия букет. Има и още – ако сте му отделили достатъчно време, това вино изненадва с плътен аромат на печени сладки червени чушки.  Зряло, развито вино.

Вкус: Ето тук е голямата изненада, която ме кара да се връщам към Тохун отново и отново. Тялото е средно плътно, меко, заоблено и нежно. По-горе споменах за елегантност и финес, те се разкриват изцяло сега. Вкусът се запазва много дълго на небцето и разкрива още какао и подправки.

тохун, хранаНа масата: Много дълго се чудих с какво да го комбинирам, не исках нищо натрапчиво и пикантно, за да не затъмни самото вино. Но пък също така не исках скучна и проверена комбинация. И рецептата сама ме намери.  Нетрадиционна комбинация от тиква и гъбено таханов сос, но пък толкова есенна.  Рецептата е тук . Текстурите на тиквата, таханът и гъбите идеално се допълват с това красиво вино. Все пак не устоях и добавих малък принос – щипка от любимият ми напоследък Рас Ел Ханут. Малък пикантен акцент 🙂

Заслужава ли си? Едно от вината, които редовно присъстват на масата у нас. Споделям го чак сега с вас, защото бутилките свършват толкова бързо, че не успявам да напиша нищо. Чак на третия път ми се получи.

Advertisements

6 thoughts on “Tohun from Black Sea Coast – приятна изненада от Поморие

  1. Pingback: Топ 50 български вина за 2014 | Fresh Cuts of Life

    1. fresh cuts of life Автор

      Рас Ел ханут е северноафрикански микс от подправки, ползва се широко в Мароко и Тунис. Името му най-общо е превежда като специалитетът на магазина и комбинацита може да достигне до 10-12 подправки. Вариантът, който аз ползвам е много по-проста 🙂

  2. Pingback: Как да направя Рас ел ханут | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.