NEPRICA – вино от Пулия


NEPRICA, изба Tormaresca, Пулия, Италия, 2013, 24 лв. 13%, от La Bottega на цар Шишман

neprica tormareskaОще една точка от италианския списък е отметната – вино от Пулия. Ако се чудите къде точно е това – токчето на ботуша. Областта е известна с добри червени вина от местните сортове Негроамаро и Примитиво, на добри цени. Конкретно това е от Негроамаро и Примитиво, както и малко от доброто старо Каберне Совиньон. От комбинацията на участващите сортове идва и името му – NEgroamaro PRImitivo CAbernet. Трапезно, непретенциозно вино за всеки ден, казват производителите. Оказа се чудесно вино, в него има от онази свежа и елегантна непринуденост, която италианците умеят така безапелационно добре.

Цвят: Рубинено червен цвят с пурпурни оттенъци. На цвят е младо вино.

Аромат: Боровинки и опушен тон. Започва малко скромно, но с времето се появяват аромати на кожа, черен пипер и лакриц. Производителите настоятелно и във всички описания споменават виолетки. На мен не ми се получи да открия такова нещо🙂

Неприка, вино, Италия, ПулияВкус: Истинската магия се случва когато отпивам. Посреща ме очарователна плодовост – отново боровинки, череши. Почитателите на плодовите вина ще има какво да харесат. Откривам и малка изненада – ярко изразени киселини. Е, не толкова изявени, че да ви отблъснат, но достатъчно за да ги почувствате почти като лека газираност, да ви овлажнят небцето, така че да ви се прииска пак да отпиете. Е, това поне е лесно… Въпреки това виното е доста плътно, сочно и с добро стегнато тяло. Доста дълъг послевкус и приятен плодов финал. Има вина, които също са в категорията трапезни и ползват това като извинение, за огрубения вкус и тежест или горчивина на финала. Това е точно обратния случай.

паста сос албаниана, вино, пулияНа масата: Пулия е селскостопански район и нейната кухня отразява това – автентична, без особена изтънченост и ужасно вкусна. Избрах си рецепта за паста, която откраднах от ресторанта на Ал Бано (Пулия е родното му място). Сосът е „Албаниана“ разбира се. Приготвя се от пресни домати, моркови, чесън, лук, магданоз и люта чушка. Продукти се смилат и към тях се добавят зехтин, риган  и половин чаша бяло вино.

Заслужава ли си? Единственото, което ме притеснява в това вино е цената. Почти навсякъде в Европа е 6 евро. В Нова Зеландия е 8 евро. А, ние имаме удоволствието да го пием за 12 евро.  Въпреки, че разбирам причините за това, но не ми се иска да ги обсъждам тук и сега, тази голяма разлика в цената леко ми разваля настроението. Ценообразуването на БГ търговците, обаче няма общо с качествата на виното.  Това е чудесно вино, непринудено и младежко, в съвсем различен стил от вината, които пих напоследък. Глътка свеж въздух. Няколко глътки. Да де, по няколко пъти.

One thought on “NEPRICA – вино от Пулия

  1. Pingback: Италианският списък | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s