Греяно вино 2


За греяното вино не е нужен специален повод, достатъчно е да има сняг (в изобилие е тези дни) и по възможност запалена камина. Докато го приготвях ми хрумна, че това е зимния вариант на сангрията – червено вино, подправки, плодове и някакъв вид твърд алкохол. Не е ли прекрасно?

Има най-различни рецепти, но сега ви предлагам вариант с малиновото вино на Трастена. Резултатът? Неустоима, сгряваща и вкусна напитка.

греяно вино с Трастена

Съставки:

Вино – по-добре се получава с плодово вино, неотлежавало в дъб, мерло, каберне, или дори гъмза. Трастена  мерло и малина обединява всички изисквания.

Подправки – няма нужда да са в големи количества, канелени пръчици, звездовиден анасон, кардамон са съвсем подходящи. Аз добавям и пресен джинджифил за по-голяма свежест.

Плодове: резени портокал, ябълка, дюли, или дори сушени смокини. Всичко което имате под ръка.

Подсладители: мед или кафява захар. Според мен с мед се получава по-добре.

Алкохол за повече плътност – порто, херес, ром, бренди, коняк.

Трастена малиново виноРецептата: 1 цяла бутилка от Трастена мерло и малини, 1.ч.ч порто, 2 пръчици канела, 3-4 резена джинджифил, 2 звездовидни анасона, 1 нарязан портокал, 3 с.л. мед, по желание може да добавите и малко водка. Всички съставки без водката се смесват и течността се загрява, но в никакъв случай не трябва да завира. Преди да се поднесе, ако искате по-висок алкохолен градус се добавя и ¼ ч.ч. водка. Крайният резултат – опасно вкусно и ароматно греяно вино.

А, на къщата отсреща, някой е нарисувал сърце. Ще се престоря, че е за мен🙂

One thought on “Греяно вино 2

  1. Pingback: Малиново вино – Трастена | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s