Моето лично откритие – Каберне Фран на Домейн Бояр


Каберне Фран, 2012, Домейн Бояр, Platinum Selection Limited Edition

#13 в топ 50 на ДиВино

каберне фран Домейн Бояр Платинум СелекшънНе съм най-големият фен на тази изба, но когато направят нещо толкова добро просто няма да е честно ако го подмина и не го споделя с вас. Цялата серия Платинум заслужава вниманието ни, но се спрях на Каберне Фран – този сорт напоследък ми става все по интересен. А в България се получават все по-добри и интересни вина от него.

Цвят: Интензивен и дълбок рубинен цвят.

Аромат: Винените критици го описват като вино с “многопластов омаен нос с нотки на боровинка, арония, свежа мента, сушени орехови листа, тяло със средна структура и кадифени танини„ Наистина, няма да ви е трудно да откриете зрял червен плод, боровинка, сушена червена чушка… за мента не знам, но има интересни нотки на кедър и т.н.  Но виното не е направено за мирисане, а за пиене и точно тук виното дава най-доброто от себе си…

каберне фран и сиренаВкус: Много елегантно, балансирано и кадифено като усещане тяло. Сигурно сте се сблъсквали много пъти с вина, които:  1. Изсушават, 2. Нагарчат, 3. Натежават, 4. Имат грапаво усещане на небцето.  Точно с тази бутилка може да забравите всички тези опасения. Виното е с изящно гъвкаво тяло, дълъг, дълъг послевкус, гладки танини, нито следа от грапавост, горчивина и други подобни усещания.

На масата: Нещо просто, като жълти сирена, хляб, за да изпъкне красотата му. И освен това ми беше любопитно да противопоставя умами вкусът на пармезана на леката плодовост и свежест във виното.

Заслужава ли си? Забележително добре направено вино. С течение на времето му се появява една колебливост, която не съм сигурна как да интерпретирам. Какво имам предвид? На следващия ден виното не беше толкова свежо, и въпреки вакуумната тапа имаше далеч по-скромни аромати и лека грапавина във вкуса.

Advertisements

2 thoughts on “Моето лично откритие – Каберне Фран на Домейн Бояр

  1. Pingback: Топ 50 български вина за 2015 | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.