Наскоро публикувах рецепта с рас ел ханут и получих въпроси както е това и как да го намерите. Реших, че ще е много по-просто да споделя как го правя аз.
Как да дегустираме вино – няколко трика и съвети
Последни дегустирани вина
Рас ел ханут е смес от подправки популярна в северна Африка. Името означава нещо като „специалитетът на магазина“. Обикновено това е микс от най-добрите подправки, а има видове с повече от 15 в състава си. Можете да я намерите в някои магазини за подправки, но аз си я приготвям сама. Не е никак трудно, пък винаги е съвсем прясна. Нали знаете, че миксовете от подправки губят ароматите си след няколко седмици? Моята версия не чак с 15 подправки, но е също толкова ароматна и екзотична.
2 ½ с.л. кимион на зърна
2 с.л. кориандър на зърна
1 с.л. канела на прах или пръчка канела
2 ч.л. джинджифил на прах
2 ч.л. черен пипер на зърна
1 ч.л. куркума на прах
½ ч.л. кардамон на зърна
Голяма щипка шафран
Сложете целите подправки в тиганче на средно горещ котлон и ги запечете докато пуснат ароматите си и леко потъмнеят. Не пропускайте тази стъпка, наистина засилва ароматите им.
Сложете ги в мелачка или счукайте всичко в хаванче, докато получите фина смес. В буркан миксът ще се съхрани няколко седмици.