Как да направя Рас ел ханут


Наскоро публикувах рецепта с рас ел ханут и получих въпроси както е това и как да го намерите. Реших, че ще е много по-просто да споделя как го правя аз.

Рас ел ханут е смес от подправки популярна в северна Африка. Името означава нещо като „специалитетът на магазина“. Обикновено това е микс от най-добрите подправки, а има видове с повече от 15 в състава си. Можете да я намерите в някои магазини за подправки, но аз си я приготвям сама. Не е никак трудно, пък винаги е съвсем прясна. Нали знаете, че миксовете от подправки губят ароматите си след няколко седмици? Моята версия не чак с 15 подправки, но е също толкова ароматна и екзотична.

Рас ел ХанутТрябват ви:

2 ½ с.л. кимион на зърна

2 с.л. кориандър на зърна

1 с.л. канела на прах или пръчка канела

2 ч.л. джинджифил на прах

2 ч.л. черен пипер на зърна

1 ч.л. куркума на прах

½ ч.л. кардамон на зърна

Голяма щипка шафран

ras el hanut

Сложете целите подправки в тиганче на средно горещ котлон и ги запечете докато пуснат ароматите си и леко потъмнеят. Не пропускайте тази стъпка, наистина засилва ароматите им.

ras el hanut

Сложете ги в мелачка или счукайте всичко в хаванче, докато получите фина смес. В буркан миксът ще се съхрани няколко седмици.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s