Александра Истейт Резерва 2013


Александра Истейт Резерва, 2013, 14.7% Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Каберне Фран, 37 лв. от Casavino

#3 в топ 10 БГ вина 2015 – малките серии.

Александра Истейт РезерваСлед като опитах две от вината в челната двайсетица на  Топ 50 БГ 2015 и бяха големи разочарования, реших да се насоча към проверените. Александра Истейт се появява през 2012 и почти веднага привлече вниманието с бляскавите си вина. От Александра Истейт Резерва са произведени само 1800 бутилки. Но голямата работа не е в лимитираната бройка. Вината, които се правят в ограничени количества са много интригуващи. Когато винарите работят с количество побиращо се в една или две бъчви, те могат много по-лесно да следят процесите, да го обгрижват  и почти да живеят с него. Дали са по-добри от другите? Това решава потребителят, но такива вина винаги са интересни, провокативни или много често – експериментални.

Цвят:  Дълбок рубинен цвят с меки керемидени оттенъци.

Аромат: Сложен, да но по един много приятен начин. Виното започва много категорично с малини, или по-скоро конфитюр от малини. Очарователно. Още сливи, какао, черен шоколад, тютюн, дим. Всички тези аромати се преплитат и редуват, образувайки изящна плетеница. Но все пак виното е направено за пиене, така че да не се разсейваме и да преминем към главната част – пиенето му.

Вкус: Първото впечатление е за гладкост – виното се плъзга по небцето без да предизвиква никакво парене, стържене или каквито и да било негативни усещания. Притежава забележителна свежест, която само допринася отделните вкусове да се обособят още по-отчетливо  – черен шоколад, черни горски плодове и изненада…месо. Дълъг и ярък послевкус. Много ми харесва, че не се усеща високият алкохолен градус 14.7 и виното няма и следа от грубоватост. Има мощни танини, те все пак са зрели, загладени и елегантни, просто ще усетите мощта им, но без да ви се натрапват. Напомня ми онази рядка порода стопроцентови мъже, които са толкова уверени в силата си, че няма нужда да доказват нищо на никого. Не парадират и не се перчат, но се чувстваш толкова уютно около тях. Жалко че са на изчезване, но пък виното все още е налично.
На масата
: Заради тази изявена киселинност, която ме впечатли, веднага реших да го комбинирам с печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сайдер. Заради сайдера, ястието придобива много приятен лек сладък тон – чудесен контрапункт. В същото време, солидната
свинската плешка партнира чудесно на това сериозно вино.

алаксандра резерва и хранаЕто и рецептата: Загрейте фурната на 180⁰С. Нарежете зеленчуците (моркови, целина и лук) на кубчета. Сложете ги в чугунена тенджера или друг съд за печене във фурна. Добавете месото (нярязано на кубчета), консерва домати, и лъжицата брашно. Разбъркайте добре. Добавете и ябълковият сайдер. Разбъркайте, сложете отгоре листата салвия. Похлупете и гответе във фурната за 2 ½ ч. Както забелязахте в рецептата няма олио. Няма да ви трябва, защото месото от плешка е с достатъчно мазнини. Последния половин час от печенето махнете капака, ако ястието става сухо, добавете малко вода. Когато е готово ще имате много крехко и вкусно сготвено месо. Подправете със сол и пипер по свой вкус. Махнете листата салвия и сервирайте с пюре от сладки картофи.

Заслужава ли си? Да, въпреки не особено ниската му цена, хиляди пъти да.

Advertisements

One thought on “Александра Истейт Резерва 2013

  1. Pingback: Топ 10 вина за 2015 – малките серии | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s