В настроение за шардоне – Греус и Бургозоне


Греус, изба Тохун, 2013, сорт 100% шардоне, 13.06%, около 12 лв. от магазина на изба Тохун в Лозенец

Шато Бургозоне, сребърен етикет, 2013, сорт 100% шардоне, 14%, 12 лв. от Била

шардоне, Греус, БургозонеИзглежда днес е ден за шардонета, опитваме с приятели две различни бутилки. Случи се така, че са подходящи за сравняване – и двете са 2013 г., шардонета без дъб и от лозя близо до вода. Греус е на изба Тохун, които са близо до Поморие, имат собствени масиви лозя точно до брега на морето. А Бургозоне се намират намират близо до с. Лясковец на Дунав. Също имат собствени лозя, които са разположени на стръмния Дунавски бряг. И двете са чудесни вина на добри цени, ето и малко по-подробни впечатления.

Шардоне, Шато БургозонеШато Бургозоне: Златист наситен цвят. Интензивни аромати, които се развиват в дълбочина, само му дайте малко време – лимон, лек нюанс на трева, мокър камък се разпознават много лесно, когато виното е студено. Но когато се стопли леко – ябълка, папая, абе някакви тропически сладки плодове. Сочно и свежо, а вкусът е… как да кажа…ангажиращ. И така – интензивен вкус със средно до плътно тяло, може би заради разликата в градусите, Греус е 13% а Бургозон 14%. Или пък защото лозята на Бургозоне са по-стари. Дълъг, дълъг послевкус. Отчетлива соленоватст и минералност.

шардоне, ГреусГреус: много светло жълт цвят, по-сърбан и скромен аромат – праскова, круша такива неща. Аз съм малко подозрителна към шардонета с такива аромати, очаквам  разпуснато, лигаво тяло, но …изненада – , стегнато тяло с много добре изразени киселини, които обаче въобще не са агресивни. По-леко тяло от предишното  с по-изразена киселинност. Все още няма онази прегазваща концентрация във вкуса, която предлага Бургозон, може би защото лозята им са по-млади.  Великолепна лекота и елегантност във вкуса, без капка тежест, горчивина или каквото и да е, които да си признаем се срещат често в нашите шардонета. Послевкус – доста по-кратък от предишното.

Кое от двете: Това не е състезание и двете вина са изключително добри. Те са точно обратното на блудкавите и зверски надъбени шардонета, все още срещащи се из нашите земи, и които нека си кажем истината, не са особено комфортни за пиене. Великолепни образци на новото българско вино, при това и двете на много добра цена. След дълги колебания и сравнения продължили цял прекрасен съботен следобед, моите предпочитания клонят към шадонето на Бургозоне, зарадо по-изразителното тяло и дългия послевкус. Ако имате някакви колебания, опитайте ги и вие и споделете, кое харесвате повече🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s