Leyda Syrah – своенравната красавица


Leyda Reserva, сорт Сира, 2012, изба Leyda, Чили

Сира, Чили, ЛейдаАко сте от тези, които асоциират сирата само с плодови, щедри, южни вина, с плътно тяло, и високи алкохолни градуси, могат да спрат да четат. Защото … това е една съвсем различна сира. Изненада и за самата мен. Тази сира е чудесен пример, какво може да постигне този сорт при по-хладен климат, но в стила на Новия свят и освободен от правилата на Стара Европа.

Заради по-високата надморска височина и на пръв поглед, не особено благоприятните условия, се е получило красиво и като че ли, леко своенравно вино, плод на усилията на лозата да оцелее. Освен това, виното е правено от жена, може би и това има значение :-). Според Вивиана Наварете, целта и е била да направи вино, които свежо, елегантно, но и характер пресъздаващ условията на долината Лейда. Определено е успяла.

Цвят: Рубин с керемидени оттенъци

Аромати: Минералност, при това много силно изразена; черен пипер, печено месо, виолетки, горски цветя с подложка от боровинкови обертонове. Интересни и леко противоречиви аромати, които моментално привличат вниманието.

Вкус: В първата глътка усетих киселините толкова интензивно, че почти ме опариха. Но… никога не съдете за вино по-първата глътка, нали така? След като небцето ми свикна с мисълта, че ще пие вино нещата драстично се промениха. Това е сира, много различна от щедрите австралийски представители, средно тяло, вибриращо свежо, доста високи киселини, които ме накараха да я погледна по-сериозно и да и измисля добра компания за храна. Танините са меки, а послевкусът – забележително дълъг и пикантен.

leyda and foodНа масата: Избрах свинско със сладко – кисел сос, което да се представи достатъчно интересно с това привлекателно вино, но без да му краде шоуто.

Заслужава ли си? Много изразително вино, сякаш казва: „Аз съм планинец. Вземи ме на сериозно.“ Е, приех го на сериозно. Толкова, че да си купя още една бутилка. Не е ли това най-високата оценка за едно вино?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s