Програмата за Балканския фестивал на виното


maistorski class wine

 

Наближава едно от най-интересните винени събития – Балкански винен форум. Отново ще имаме възможност да опитаме непознати на нашия пазр, интересни вина. Честно да си кажа, винаги се изненадвам, колко добре се справят нашите съседи. С гръцките вина сме си стари познайници, но вина от Сърбия, Македония, Румъния, Турция са безкрайно интересни за мен.

От залата за дегустации може да ме откъсне само интересен майсторски клас. Е, тази година организаторите се постараха сериозно да ме затруднят. Съпътстващата програма от майсторкси класове и лекции е повече от добра. Всъщност искам да посетя толкова много от тях, че ще имам проблем с комбинирането им.

Ето и пълната програма:

28 май (събота), Зала Сердика, Гранд Хотел София, етаж 1

12:00 – 13:30 часа, Санторини – В името на любовта – Асиртико (стилове и тероар), лектор: Янис Каракасис  MW

С вината от митичния остров Санторини ще Ви запознае втория Master of Wine на Балканите Янис Каракасис. Безрезервно влюбен в тероара на вулканичния остров, той ще Ви потопи в атмосферата на Санторини. Ще имате възможостта да се докоснете до едни от най-вълнуващите вина от местния сорт Асиртико! Готови ли сте да им се насладите?

 • Tselepos Assyrtiko Santorini 2015
 • Vassaltis Assyrtiko Santorini 2015
 • Sigalas Kavalieros Assyrtiko 2015
 • Karamogelos Assyrtiko Santorini P.D.O. 2015
 • Hatzidakis Assyrtiko Louros 2013
 • Santorini Assyrtiko Grande Reserve 2010, by Santo Wines
 • Boutari Old Kallisti
 • Venetsanos Nychteri
 • Vinsanto Argyros 20 years old

14:00 – 15:30 часа, Дуелът на Пино Ноарите: Бургундия срещу Балканите, лектор:  Робин Кик MW

Kакво ли е, да се сравняват вината на Бургундия с Балканските им съперници? Жив ли е митът, че френската класика не позволява никакво съперничество и как един от най-интересните винени региони (Балканите) успява да се опълчи на това предизвикателство? Отговорите на тези въпроси и на ощe много други  ще научите  на майсторския клас на един от топ експертите на Бургундия, aмериканката Робин Кик MW, която предпочете Европа именно заради този регион!

 • Joseph Drouhin Cote De Beaune, 2013
 • Bouchard Pere et Fils Cotes de Beaune Villages 2012
 • Joseph Drouhin Clos des Mouches 2009
 • Felix Culpa Pinot Noir 2014, Chamlija, Turkey
 • Salla Estate Pinot Noir 2013, Bulgaria
 • Le Photographe Pinot Noir 2013, Minkov brothers, Bulgaria
 • Tsarev brod Grand Reserva Pinot Noir 2012, Bulgaria
 • ( в листата липсват две вина, които лекторката е подготвила като изненада!)

16:00 – 17:30 часа, Златните съкровища на Балканите – ретроспекция на вината, носители на Гранд Трофеи и Трофеи на BIWC, лектор: Константинос Лазаракис MW, Председател на BIWC

С майсторския клас на Председателя на BIWC и първи Master of Wine на Балканите, ще имате възможност да се докоснете до едни от най-добрите вина на Балканите, спечелили Гранд Трофеите и Трофеи в различните категории през 4-те издания на Конкурса. Една безусловна наслада на сетивата, представени от възможно най-добрия презентатор на Балканските вина!

 • Edoardo Miroglio Brut Blanc de Blanc 2010, Bulgaria
 • Sarva Rose 2015, Bulgaria
 • Idisma Drios 2013,  Wine Art Estate, Bulgaria
 • Kremen Kamen, Cabernet Sauvignon 2012, Matalj Winery , Serbia
 • BIN 41 Merlot, Santa Sarah 2008, Bulgaria
 • Chateau Kamnik, Merlot Single Vineyard 2010, Macedonia
 • Cotnari, Grasa de Cotnari, 1984, Romania
 • Malvasia 2010, Monemvasia winery, Greece

29 май  ( неделя), Зала Сердика, Гранд Хотел София, етаж 1

12:00 – 13:30 часа, Непознатите Балкани – винено пътешествие в Сърбия, Хърватска и Македония, лектори: Игор Лукович, Саша Спиранец, Ивана Симяновска

Може би не толкова екзотични, но все още не достатъчно познати винени дестинации на няколко часа от България. Да, това са Сърбия, Хърватска и Македония. Щастливи сме, че най-добрите презентатори на вината от тези близки нам страни  ще бъдат в София и ще Ви срещнат с чудесни вина, сортове и защо не и бъдещи винени дестинации, към които да се отправите!

 • Iločki podrumi, Graševina Velika berba 2011. – Slavonia and Croatian Danube
 • Bolfan Sauvignom blanc 2015 – Croatian Uplands, Benvenuti Teran 2011 – Istria
 • Saga 2015, Vinarija Bjelica (Sauvignon blanc, Fruška gora region)
 • Bela Voda red 2013, Tikves winery
 • Benvenuti Teran 2011- Istria
 • No 1 Cuvee 2013, Vinarija Zvonko Bogdan, (Merlot, Cabernet Franc & Frankovka blend, Subotica region)
 • No ½ 2013, Vinarija Ivanovic (Prokupac and Cabernet Sauvignon blend, Župa region)
 • Chateau Sopot Vranec 2013
 • Elixir Vranec, Brzanov winery 2013

13:45 – 15:00 часа, Тероар VS сорт – кое е по-важно?, лектори: Иво Върбанов, Таня Аврамова и Едуард Куриян, БАНЛВ

Концепцията за изразяване на тероара във виното е един от главните принципи, залегнали във философията на  независимите лозаро-винари в цял свят, включително и за избите от  БАНЛВ (www.baiw.org). Ампелографското каталогизиране на Vitis Vinifera е част от индустриалното развитие на обществото и съответно поставянето на акцент върху сортовете идва на много по-късен етап от развитието на лозаро-винарството. Назад във вековете тероарът (терен, почви, климатични условия, човешка намеса) е имал много по-голяма тежест от вида на засадените сортове, които дори често са били неизвестни на лозарите….

С този майсторски клас ще Ви запознаем с идеите на независимите лозаро-винари и по-конкретно на техните български колеги, като ви демонстрираме важността на тероара пред сорта чрез сляпа дегустация на няколко интересни вина от различни региони на България.

Сляпа дегустация на 6 или 7 вина!!!

Лекциите са:

28 май (събота), Зала Сердика, Гранд Хотел София, етаж 1

17:45 – 18:45 часаВиненото образование – реалност или химера, лектори: Едуард КуриянДимитърНиколов

Дали е настъпил моментът, в който в България може да се случи винено образование на световно ниво? Дали са готови кадрите и винените любители да се доверят на първото българско сертифицирано винено обучение, клон на WSET – London? Отговорите, в изключително интересната и навременна лекция на създателите на Wine and Spirit Academy Bulgaria (WSAB).

29 май ( неделя), Зала Сердика, Гранд Хотел София, етаж 1

15:15 – 16:00 часаВиненият пазар в Япония – възможности и предизвикателства, лектор: Кеничи Охаши MW

Единственият японец Master of Wine Кеничи Охаши ще направи пълен анализ на японския винен пазар. Според анализ на VINEXPO Asia-Pacific Hong Kong, в Азиатско-тихоокеанския регион Япония е първа по внос на алкохол, втора по консумация на вносно вино и на шампанизирани вина, трета по консумация на вино след Китай и Австралия, седма по консумация на вина в ценова категория над 10 щ.д. Според същия анализ, през последните 5 години вносът на вино в Япония се е увеличил с 40%, като до 2017 г. се очаква нарастване на консумацията с 3.27%.

16:15 – 17:00 часа, Говорещият с медиите, Как да общуваме с медиите във винената индустрия: лектор: Еносиасти

С опита си на независим, свеж и иновативен блог, Еносиасти ще Ви дадат идеи за един съвременен и личен подход в общуването с медиите, така че всички да въртим опашки. Изграждането на имидж на изба и портфолиото ѝ от марки неминуемо е свързано с медийно присъствие. Ще се разходим в темите: кои са типовете медии (по света и у нас) и как да подходим към тях; какво прави едни истории по-вълнуващи от други; как да превърнем общуването в… песен. Седнете, дайте ни лапа и със сигурност ще получите награда.

17:15 – 18:00 часа, Вино и реклама в България: Мисия невъзможна, ..или проект в развитие? лектор: Милко Стоянов, Агенция Киви

виното и рекламатаМилко Стоянов, ветеран-рекламист с 18 години в бранша (в България и САЩ), страстен ентусиаст на алкохолната реклама, ще предложи любопитни примери, кампании и изводи, оставили следа във винената реклама и съдбата на някои големи марки. Лекцията е насочена към всички, които се интересуват и обичат рекламата и виното, или искат да подобрят маркетирането на своя продукт и… евентуално – своите продажби. Бурната дискусия по темата започна още в събитието във Фейсбук, ще продължим разговорите и на живо, лице в лице.

18:15 – 19:00 часаВиненият пазар в Швеция – Как се представя българското вино в Шведския винен монопол Системболагет, лектор Даниел Пасалич, Праймуайнкъмпани

Пълен анализ на сложния, но много перспективен винен пазар в Швеция ще направи Даниел Пасалич, представител на една от най-силните фирми-вносители на вина в Скандинавия. Как се представя българското вино в Швеция и какви са шансовете пред него? Ще разберете на тази изключително интересна и полезна лекция!

Заявка за билети можете да направите ето ТУК

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.