Марян Резерва 2012 – мелодия в бутилка


Марян Резерва, 2012, купаж Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc & Merlot, изба Марян, от Касавино 33 лв.

#1 Топ 50 Бг вина за 2014

марян резерваИма вина, които са интересни, или просто хубави, има и такива които ви карат да се замислите, или да се колебаете. Това не е нито едно от тях. То е от вината, които ви карат да се влюбите в тях. Мигновено и безусловно като удар с мокър парцал, като внезапно откровение, което винаги сте чакали. Марян Резерва е необикновено вино. То не случайно влезе в историята като стана #1 вино за 2014 в класацията на DiVino. На следващата година, реколта 2013 влезе отново в челната десетка, на # 7, доказвайки че успехът му няма нищо общо със случайността.

Цвят: Жив и плътен рубинен цвят с гранатови оттенъци.

Аромат: благороден, мек и многоластов нос. В началлто започва категорично и безапелационно с фин млечен шоколад, боровинки, сладко от горски плодове, и нежен интригуващ  аромат на мента, и може би малко евкалипт. Да по-скоро е евкалипт. Доста аромати, но пък така удачно подредени. Разкриват се плавно и хармонично, че неволно оприличавам виното с мелодия. Мелодия в която нищо не е оставено на случайността.

Вкус: Ще си позволя малко суперлативи – това е едно от най-вкусните вина, които съм опитвала. Лека плодова сладост, стабилна структура и киселини. Танините са заоблени и зрели. Всъщност не ми се говори за никакви танини, защото виното е толкова вкусно, че ме разсейва. Ментовия тон усеща и във вкуса. Въобще, за това вино отново ми идва като най-подходяща само думата „хармонично“. Много дълъг и облагороден послевкус, в който изпъкват къпини и какао. Казах ли хармонично?

Мариян резерва 2012 и хранаНа масата: Ще си призная, че съм пила това вино няколко пъти, дори съм била на вечери, в които то е било гвоздеят на програмата. Също така, са го поднасяли за десерт, без акомпанимент, за да не се разсейваме с други вкусове. То самото притежава задълбоченост и концентрация на вкусовете, за да е десерт. Моят избор все пак беше да има храна към него. Но много проста храна, за да служи като рамка на прекрасната картина, която виното рисува. Хляб, камамбер за да добавим малко мазнина към сериозната танинова структура. И малко сладко от къпини. Нали говорим за хармоничност през цялото време.

Заслужава ли си? Обещавам ви, че никога няма да забравите това вино.

Advertisements

2 thoughts on “Марян Резерва 2012 – мелодия в бутилка

  1. Pingback: Топ 50 български вина за 2014 | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: Най-четеното за 2016 | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.