GAT 2016 – Австрия, ризлинг и приятели


GAT 2016Grand Austrian Tasting е виненото събитие, което промени доста неща във винопиенето у нас. И не, нямам предвид, че помогна да формирането на едно малко и сплотено винено общество. Или поне, не е само това.   Научи ни да не се страхуваме от непознати винени дестинации. Да, преди 9 години Австрия беше непозната като източник на хубаво вино. Яна Петкова, Валтер Ватцин и Лияна Стоилова, основателите на изложението, ни научиха какво е това хубав ризлинг. Е, и доста поразшириха винените ни хоризонти. Ако трябва да обобщя с три думи това събитие, те са Австия, ризлинг, приятели.

На 15 юни 2016 в лобито на хотел Хилтън София ще се проведе IX-тото поредно издание на Grand Austrian Tasting – ежегодната дегустация на вина от Австрия.

Още от основаването си през 2008 година Grand Austrian Tasting (ГАТ) се подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на една идея – австрийското вино. Поканените за участие вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като представяне, независимо от производствения им обем.

Тази година ГАТ ще се представи с тринайсет изби, които ще представят над 50 вина на вниманието на публиката. Представен е всеки един важен винен регион на Австрия – Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около столицата Виена. Вносителите са: Петкова и Съдружие (организатор), Авексим, Бибендум, Касавино, Негосиан, О & В Корп.

Акценти на ГАТ 2016:

Промяна: 2016-та ще покаже по-различното лице на австрийския внос у нас. В крак със световната тенденция и българският пазар започва да отдава предпочитанието си на по-интересните и в по-висок ценови сегмент австрийски вина за сметка на по-евтините. Ще видим някои вносители със значително разширено портфолио, което показва развитието във вкуса на българските потребители.

Щастливи лица: има едно кратко описание на реколта 2015: „Good, Better, 2015“. Казват, че след черната 2014-та година всяка ще е добра, но 2015-та нистина е повод за отдъхване. Подчертано плодова ароматика, сортовост и леко барокова пищност на вината. Някои от щастливите лица на винарите ще можете да видите на изложението.

riesling GAT 2016Все повече: увеличава се броят на внасяните в българия био и биодинамични вина от Австрия, което, убедени сме, ще допринесе за правилното разбиране на материята по най-добрия начин: с практическо упражнение.

Както винаги: отново ще имате възможност да прескочите до Австралия и Нова Зеландия, за да опитате  награждаваните вина на Берт Саломон.

Форум: просто елате и споделете с нас и с приятелите си удоволствието от тези прекрасни вина. Както винаги, за нас ще е удоволствие да ви видим.

Елате и ще се уверите, че за каквото и да ви говорят, накрая винаги става дума за ризлинг.

ГАТ 2016 ще се проведе на 15 юни 2016 г. от 13.00 до 20.00 ч. в лобито на хотел Хилтън София, бул. България 1

Вход: 15,00 лв.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s