Ароматите във виното


аромати във винотоАроматите, които можете да откриете във виното са толкова много и толкова многообразни, че се налага да ги класифицираме.

Първични – аромати присъстващи и  типични за сорта грозде, от който е произведено виното. С уговорката, че те в много голяма степен зависят и от тероара в който е произведено виното.

Вторични (ферментативни)  – те са свързани и се образуват по време на алкохолната ферментация. Зависят от типа използвани дрожи, температура на ферментация, батонаж и много други техники използвани от технолозите по време на ферментацията.

Третични – образуват се по време на отлежаването на виното.

аромати във винотоТехники за улавяне на ароматите

Разклащане на чашата, подушване на върха, подушване в долната част и в средата. Ще усетите по-леките и летливи аромати – минерални, цветисти и по-леки плодови на върха. В долната част за по-плътните и тежки аромати, от по-малко летливите молекули, сладко от череши, карамел, ванилия, тютюн, лакриц, мокро куче (ако го има въобще). В средата – аромати от контакт с дъб – опушеност, дим, кедър

Пробвайте с лява и дясна ноздра, много често има разлика. Или различни видове вдишвания – няколко къси и чести, или едно дълго и продължително. С времето и редовната практика ще откриете какво работи най-добре за вас и ще развиете ваша собствена техника.

Освен тяло, виното има и нос. Сигурно сте забелязали, че дегустаторите не ползват думата миризма, а изразяват усещанията си с поетични и специфични термини. И така в света на виното, някой някога е решил, че винените аромати ще се наричат „нос“. И така до ден днешен.

И така…силна атака на нос – не, никой не ви удря в носа, означава просто интензивни първоначални аромати.

Но освен нос, ще срещнете термина букет. За букет говорим когато виното е отлежало известно време в бутилката и първичните и вторични аромати са се преобразували е нещо различно, по-богато и вълнуващо.

Е, какво чакате? Наливайте чашите и да почваме да си говорим за носове и букети 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.