Балкански винен фестивал 2016 – не само наградите


Вече има толкова много публикации, кои са наградите, кои са наградените. Но Балканския винен фестивал (на който Fresh Cuts of Life беше медиа партньор) е много повече от конкурса и наградите. Ето моята субективна гледна точка в снимки:

Не, че това е изненада, но си заслужава да дадем нужното внимание на този расов ризлинг на Нови Пазар. Има три ризлинга в България, които си заслужават  и този е един от тях.

Не че това е изненада, но си заслужава да дадем нужното внимание на този разсов ризлинг. Има три ризлинга в България, които заслужават внимание и този е един от тях.

Ризлинг на Нови Пазар

Царев Брод е една от новите български изби, които се представиха на фестивала. Вината им са свежи и интензивни, въобще ще има ренесанс на вината от Северна България. Всички припадаха по това тяхно вино, сортът е Гергана, кръстоска от Мускат Отонел и Димят. Аз не припаднах, но сигурно не разбирам.

Една от новите български изби, които се представиха на фестивала. Всички припадаха по това вино, сортът е Гергана, кръстоска от Мускат Отонел и Димят. Аз не припаднах, но сигурно не разбирам

Царев Брод – Гергана, кръстоска от Мускат Отонел и Димят

Другата нова българска изба – Бонония. Отново от Северна България. Много свежи и елегантни вина с дълъг послевкус. А лозята им са само на 3 години. По-старите изби от този регион има за какво да се притесняват, конкуренцията им се увеличава. П.С. Ако намерите розето им, не се чудете взимайте го.

Kir Yanny е от гръцките изби. Те и тази година не бяха особено многот. По-точно - две. Както и да е, Кир Яни ни представи фантастични вина. Едно от тях спечели и трофей за най-добро червено вино от местен сорт - има защо.

Вината на Бонония – другата нова българска изба

Kir Yianni е от гръцките изби. Те и тази година не бяха особено много. По-точно – две. Гърците не ни отразават и това си е. Както и да е, Кир Яни ни представи фантастични вина. Едно от тях, Ramnista – това в дясно, спечели и трофей за най-добро червено вино от местен сорт – има защо.

Kir Yanny е от гръцките изби. Те и тази година не бяха особено многот. По-точно - две. Както и да е, Кир Яни ни представи фантастични вина. Едно от тях спечели и трофей за най-добро червено вино от местен сорт - има защо.

Kir Yianni

Chardonnay sur lie или шардоне върху утайки е името на това вино на Братанови. Предлага свежест и богатство на вкуса. Виното си заслужава. Казва ви го човек, който не обича шардоне

Шардоне върху утайки е името на това вино на Братанови. Предлага свежест и богатство на вкуса. Виното си заслужава. Казва ви го човек, който не обича шардоне

Chardonnay sur lie на Братанови

Харесвам вината на Стоби, заради доброто им качество и честната цена. Не рядко можете да откриете техни вина, които са повече от прилични и са на цена под 10 лв. Конкретно този Ркацители е отличен.

Харесвам вината на Стоби, заради доброто им качество и честната цена. Често можете да откриете техни вина, които са повече от прилични и са на цена под 10 лв.

Ркацители на  Стоби

Програмата беше натоварена и интересна, с много смислени майсторски класове и лекции. Това е лекцията за вино и реклама, в която и аз имах скромно участие. Извинявам се за лошите снимки, но поне си личи, че не съм си губила времето на изложението и съм се постарала да опитам максимално много вина.

Програмата беше натоварена и интересна с много смислени майсторски класове и лекции. Това е лекцията за вино и реклама, в която и аз имах скромно участие

Лекцията със скромното участие на Fresh Cuts of Life

Все пак, не може съвсем да не спомена наградите. Ето ги и тях:

Десертното вино Винсанто 2006 гръцката изба Сигалас от остров Санторини спечели Гранд Трофея на Фестивала.

Останалите награди в различните категории са следните:

  • Трофей за бяло вино – Домейн Мараш, Ленеа Совиньон блан 2015, България
  • Трофей за червено вино – Ктима Павлидис Емфасис, Темпранийо 2012, Гърция
  • Трофей за розе – Винум Розе 2015, Сърбия
  • Трофей за пенливо вино – Плантаже Монтенегрин Вал 2012, Черна Гора
  • Трофей за десертно вино– Винсанто Сигалас, Санторини 2006, Гърция

За втора година се присъждат Трофеи за вина от местни сортове:

  • Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове– Пошип Воларевич 2015, Хърватска
  • Трофей за най-добро червено вино от местни сортове– Ксиномавро, Рамниста 2012, изба Кир Яни, Гърция
  • Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове– Граса ди Котнари 2000, изба Котнари, Румъния

NB: Да се намерят и опитат  Ленеа Совиньон блан 2015 на Мараш, всичко което може на Стоби и черната папаска на турската изба Чамлиджа.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.