Leva – един от победителите на MONDIAL DE BRUXELLES 2016


Leva Winemaker’s selection, Винекс Славянци, Шардоне, Димят и Мускат, 2014, 13%, 7,39лв. от Пикадили

лева -шардоне, димят, мускатLeva е любопитно вино, по много причини. Произвежда го Винекс Славянци. Със сигурност сте виждали сте техния вермут Чочосан, има го във всеки супермаркет. Произвеждат и доста добра ракия, но за нея друг път. Този пост е посветен на едно от вината им.

Марката Leva се произвежда за износ за Швеция (на шведски Leva означава живот) и е трудно да бъде намерено в България. Комбинацията сортове – необичайна, дори дръзка. Но най-главното е, че реколта 2015 е едно от четирите вина, които спечелиха голям златен медал на CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES 2016. Това много ме радва, защото доказва, че не е нужно едно вино непременно да е скъпо, за да е хубаво. Тази година България взе цели четири големи златни медала на този конкурс, Каберне   Фран 2013на Сала Истейт, Сталиън Класик 2012 на Ажелус Истейт, и Кортен Натура мавруд и рубин 2014 на Домейн Бояр. Както виждате елитна компания, а пък Лева е обикновено ентри левъл вино т.е. базовото им вино. И точно затова е интересно. Ето го и него.

Цвят: Блед сламест цвят.

Аромат: Мускатът му придава цветист нос, който прави впечатление веднага. Интензивни аромати има това винце. Усещат се още аромати на праскови, пъпеш и дискретна ванилия. За тях си мисля, че се дължат на шардонето, а ванилията – може би лек контакт с дъб. За димята не съм сигурна какви аромати да очаквам, все още не познавам добре този сорт.

Вкус: След тези сладостно-цветисти аромати, честно казано очаквах леко блудкаво – сладко вино. То обаче реши да ме изненада с доста добра първоначална свежест на небце. Да, плодова сладост наистина има, там си е. Но се появява малко по-късно, точно колкото да не развали първоначалното свежо впечатление, а да придаде лека плътност и характер.  И като говоря за плътност…  плътно тяло със сладост и доста висок алкохолен градус. Виното обаче може да си го позволи, защото е добре подпряно от киселинността.  Средно  дълъг послевкус, в който отново се появяват цитруси.

лева с храна, хумус и салатаНа масата: Нещо лятно и свежо – салата и хумус, балансира плътното тяло и партнира на цитрусовата свежест.

Заслужава ли си? Безспорно е добро вино. Пих го в доста широк температурен диапазон и нито за миг не се поколеба, не показа тежест, горчивина, блудкавост …всички тези неща, които се срещат в по-ниските серии вина. За цената си от 7.39 лв. естрахотна находка. И все пак…добре де, ще се изразя така:

Ако харесвате шардоне – ще ви допадне, много познат профил с интересна лимонова свежест.

Ако харесвате ризлинг – ще ви допадне цветистия аромат и плодовата сладост, но може да ви се иска да е по-свежо.

Ако харесвате совиньон блан – няма да стане работата.

Дали ще го харесате или не, винаги си струва поне да го опитате. Най-малкото ще знаете какво харесват съдиите на MDB. Но да оставим конкурсите настрана, това вино предлага много на цена, която е повече от добра.

Advertisements

One thought on “Leva – един от победителите на MONDIAL DE BRUXELLES 2016

  1. Pingback: Димят Тиара на Загрей – не всеки път става номера | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.