Как да се науча да дегустирам – сладостта


сладост във виното

Какво е сладостта във виното и защо е от такова значение?

Сладостта се измерва чрез количеството на остатъчна захар във виното след ферментация. Имайте предвид, че киселинността може да маскира захарите във виното, като балансира усещането за сладост. Това е много типично за немски или елзаски ризлинг. Захарта също допринася и за тялото и текстурата на виното.

Lemon_WaterЗа това упражнение ви трябва следното оборудване:

1 водна чаша от 300 мл, пълна до половината с вода

1 лимон

1 чаша захар

Sugar-LemonИзстискайте сока от лимона във водата и разбъркайте. Вкусете течността, ще бъде доста кисела. Разбъркайте 1 чаена лъжичка захар и отново опитайте. Добавяйте по 1 чаена лъжичка и опитвате след всяка лъжичка. Трябва да забележите момента, в който течността постига необходимото ниво на сладост и балансира киселинността на лимона.

Ето и няколко предложения за вина, подредени от по-високо към по-ниско съдържание на захар:

Вионие

Ризлинг

Совиньон Блан

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s