Вино и яйца – пино бианко, Chiarli


 

Pinot Bianco, Frizzante, Chiarli 1860, Модена, Италия, 3.33€

пино бианко, Изба Чарли, МоденаВино с яйца е предизвикателна комбинация. От една страна ако са приготвени меки и сочни (както ги обичам) те се залепват по зъбите. За този проблем има лесно решение – шампанско или други пенливи вина. От друга страна, самите яйца имат способността да доминират ястията и тогава е добре да се търси вино, което е добре балансирано, нито с твърде висока киселинност, нито пък с прекалено плътно тяло. Да, това е Пино Блан, което си е едно балансирано вино. Отвсякъде. Когато пробвах нова рецепта за фритата с фета и спанак, това Пино Бианко фризанте самÓ изскочи от килера.

Виното е на италианската изба Chiarli разположени близо до Модена. Те са много голям производител и като такива, могат да произвеждат вина на доста приятни цени. И които освен това, да са с чудесно качество. Това, че в Италия може да се намери хубаво и евтино вино не ме изненадва. Изненадва ме това, в България не може да се намери вино с такова качество и на такава цена. А, че е хубаво няма никакво съмнение…

Цвят: Сламесто-жълт цвят с блясък.

Аромат: Коричка на хляб е първото нещо, изпъкващо в ароматите. Това всъщност е дрожден аромат, в което няма нищо чудно, виното се прави с дрожди. На поетичния сомелиерски език тези дрожди се превръщат в хлебна коричка. Следват свежи аромати на цитрус и цветя. Не казвам, че виното е многопластово и задълбочено, но до тук се държи забележително добре – средно интензивни, фокусирани аромати.

Вкус: Фризанте, е термин обозначаващ степента на газираност, т.е. леко газирано. Леко, лек, колко да е леко? Между 1 и 2.5 атмосфери. Да сравнение със спунманте (напълно газирано) което е 5-6 атмосфери. Та, тази лека газираност придава очарователна свежест и интензивност на вкуса му. Отново цитруси, а на финала виното реши да покаже и малко зелена ябълка.

пино бианко-яйца-чарлиНа масата: Както казах фритата, това е дебел омлет със спанак и сирене фета. На мен ми е трудно с омлетите и прибягнах до хитрост, приготвих малки фритати във формички за мъфини. Да, чудесна комбинация. Следващият път когато имате храна доминирана от яйца, която ви се налага да комбинирате с вино, вече знаете…

Заслужава ли си? Семпло, свежо и очарователно. Държи се уверено и стабилно без да губи финес дори при значителни температурни вариации. Да, де, знам че трябва да се пие при 10 градуса, но в това топло време градусите в чашата много бързо достигат 15-20. И вина, които не губят от свежестта си в такива екстремни услови, определено ме спечелват.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s