Вино от Армения


Armenia Selected, изба Armenian Wines, сортове Kangoun 95% и Rikatsiteli 5%, 2014, 14,5%, 15 лв. от симпатичното квартално магазинче на ул. Бачо Киро 8

Armenia WinesПонякога пътешествията се случват под формата на аромат, вкус, спомен…бутилка вино. Е, като видях спретнатите бутилки от Армения в кварталния магазин, авантюристът в мен взе превес. Нямаше значение, че не знам нищо за арменските вина, нищо за избата, или че милите продавачки изобщо не успяха да ме ориентират.

Все пак, успях да  получа „вътрешна информация“. Моята приятелка Лусине от Армения (благословен да е Фейсбук) ми разказа, че това е сравнително нова изба, залагаща на френски технолог и агресивен ПР. И освен това, работят усилено с местни сортове. Това конкретно, е от кангун 95% и 5% ркацители.

Цвят: Сламесто – жълт със златисти оттенъци.

Аромат: Първото впечатление е за пищни цветисти аромати – акация, следва развитие с дюли и за да е още по-интересно стафиди.

Вкус: При такива аромати очаквах плътно и обло тяло, блудкавост и ей такива работи. Но получих нещо много по-различно – свеж лимонов вкус, непоколебим и целенасочен до края, без капка тежест или горчивина. Ето тук си личи добрата работа на френския технолог. Е, не всичко се е получило перфектно, виното е с леко, да не кажа воднисто тяло и кратък финал.

armenia wine and foodНа масата: Хубавото беше, че виното ме провокира да приготвя нещо по-интересно, което да е лятно и свежо, но и достатъчно интересно, за да компенсира краткостта на вкуса. Лятна зеленчукова супа от Близкия изток с много джинджифил, куркума и лимон; люто-кисела, също пищна и изненадващо свежа на вкус. Чудесно допълнение към това необичайно вино.

Заслужава ли си? Екзотично? Да. Интересно? Да. Но има дълъг път да извърви.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.