синьо вино

Синьо вино – винена мода или…


Passionblue, главно Шардоне, от Rumen’s wines, 39 лв бутилката, 10 лв. чашата

синьо виноВъв винения свят също има мода, даже има истерични трендове. Нали се сещате, нещо по което всички полудяват, всички говорят за него.  За, или против, но говорят. Както покемоните. Е, имаме и винен покемон, всеки го обсъжда, а когато някой го хване си прави селфи с него. Едно е сигурно, ако не си се снимал със синьо вино това лято, все едно не си бил отпуска.

Не устоях на изкушението и когато видях винения покемон, просто трябваше да го хвана. В моя защита ще кажа, че беше с почти научен интерес.  Дегустирано внимателно и описано подробно, ето го:

Можете да хванете този покемон сравнително лесно, ако се разходите до Вината на Румен, заведение на ъгъла на Алабин и Хр. Белчев. Предлага се и на чаша, за 10 лв.  както девойката на бара отбеляза с известно неудобство „Заради модата“. Да, силно надценено е.

Синьо виноЦвят: Брутално син, прозрачен и с блясък. Син като кюрасао, като син камък, като вещерско биле, като течност за чистачки, абе…направо е като антифриз. Вижте снимката пак. Не е отблясък, или от светлината, или ефект от Фотошоп. Точно толкова синьо е. Необичайно! Да, но трябва да отбележа, че предизвиква реакции – от крайно отричане, любопитство, до мания, че било точно това искат. Цветът се получавал от стрити семки и ципи на зърната и бил естествен пигмент, който се съдържа в гроздето. Това е едната версия, предоставена персонала на заведението. Другата е, че се ползва индиго.

Аромат: Много объркващо вино. Интензивен бонбонен тон на нос.  Момичето на бара обясни, че това е от мангото и ябълката, които се добавят към шардонето.  Кога и как се добавят, не е ясно, но според нея има някакъв вид ферментация на мангото, ябълката и гроздето. Това технически как точно се случва, не мога да си го представя. Нищо в аромата не напомня на шардоне.

Вкус: Доста свежо с високи киселини, които обаче леко горят. Това  ми говори или за добавени киселини, или за зелено брано грозде, но тук специалистите ще кажат. Във всеки случай, очаквах да е по-лошо на вкус. Признавам, че в никакъв случай не е неприятно, макар да му липсват дълбочината и пластовете на истинското вино.

Заслужава ли си? Ами…не знам. От една страна, това не е точно вино. Ако го възприемете като нов вид напитка, може би ще ви хареса. Но определено не е вино. Напитка за купон, за майтап, или за Хелоуин. От друга страна, прави наистина силно впечатление и доста хора намират идеята за свежа и оригинална.  Това, което ми хареса е, че привлича хора, които до сега са намирали пиенето на вино по-скоро за снобско.  А, това не е чак толкова лошо, нали?

8 коментара за “Синьо вино – винена мода или…

 1. Nikolay Paunov

  Добро ревю! За мен синьото вино по-скоро потвърждава мита, че виното е за снобите, отколкото го опровергава. А и за 40 лв./бутилката могат да се пият такива шедьоври, че човек да посинее от яд, че си е губил времето с някакви квазивина… 🙂

  1. fresh cuts of life Автор

   Може и да си прав за снобите. Колкото и да се опитвам да съм широко скроена и да давам шанс на всякакви вина, това май ще си остане в категорията „опитано, но не и повторено“.

 2. Pingback: Най-четеното за 2016 | Fresh Cuts of Life

 3. Pingback: Винените страсти на Балканите | Fresh Cuts of Life

 4. Pingback: Балкан Ракия фест 2018 – много повече от ракия | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.