Находки от Панаира на книгата


panair-na-knigataНаходките лесно се намират, когато всички възможно издателства излагат книгите си на едно място. Отдавна не си бях подарявала книга за Коледа, но ето…

Това не е само кулинарна книга, за разкош са добавени и забавни истории почти към всяка рецепта. Като говорим за рецептите – лесно изпълними и с ясни указания. И с необходимата доза артистичен замах. Има интересни вариации на добре познати ястия, които скоро ще пробвам. Не се притеснявайте няма да ви трябват брашно от арарут или семена от нигела.

Скалъпих тази книга в желанието да покажа истински, проверени и вкусни рецепти от моето семейство, от приятели и съмишленици. Ако пък изкуша дамата на днешното време да превъзмогне скептицизма и плахостта си към кухненското призвание, ще го считам за голям успех. В допълнение към някои рецепти съм разказал по някоя малка история, ей така, за кеф.“ – разказа ни Петър Стоянович

Когато един доктор по философия, доцент по история, журналист и министър, какъвто е Петър Стоянович, създаде кулинарна книга, тя естествено  отразява духа и културата на цяла епоха. А когато авторът е и страстен кулинар, (рибо)ловец и гъбар, то ястията и десертите в тази книга заслужават пълното  внимание на всички любители на добрата храна.

stojanovich-660x430„Така би сготвила баба ти“ на д-р Петър Стоянович съдържа над 200 великолепни рецепти, повечето изпитани от няколко поколения, а също и някои интересни истории. Като умел разказвач авторът превръща тази кулинарна книга в изящно-кратка литературна творба и къде с хумор, къде с ирония, но неизменно с обич, рисува с красноречиви щрихи хората и живота в една интелигентна и артистична софийска среда, ценностите на цяла епоха.

Г-н Стоянович не ни оставя и сянка от съмнение, че готвенето на вкусна храна у дома завинаги ще остане въпрос на култура и цивилизационен избор и че кулинарията и нейните традиции са нишка, която свързва и обогатява хората – и в духовните им търсения, и в бита, и в бохемския живот.

Другата ми находка е „Изкуството на френската кухня“ на Джулия Чайл. Но за нея друг път…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.