Вино за снежни зимни вечери – Tawny Port Ramos Pinto


Ramos Pinto Tawny Port 30 years, Доуро, Португалия, 20%, 107 лв. от Casavino

Рамос Пинто Порто 30Когато София е покрита в сняг, а новините не престават да предричат зимен апокалипсис, значи е време за по-сериозни мерки. Все пак, редно е и аз да дам своя принос в борбата със зимните неуредици и за целта вадя едно от най-мощните средства  – порто.

Портото е от категорията подсилени вина, което означава че към него се добавя алкохол който спира ферментацията. Получава се вино с по-висок алкохолен градус, около 18-20% и естествена сладост. Този начин на правене на вино не е много разпространен, но в областта Порто, Португалия са станали истински експерти в него. А според моето скромно мнение портото е най-великото подсилено вино в света.

Има няколко версии как точно е създадено. Най-популярната е, че благодарение на многобройните англо-френски войни, когато англичаните – традиционни ценители на френските вина (такива са и до сега), нямали достъп до френско вино и решили да го заместят с португалско. За да са сигурни, че виното ще издържи дългото пътуване и топлите температури, те му добавяли малко бренди, за да го направят по-стабилно. За англичаните могат да се кажат доста неща, но че не могат да оценят хубавите неща не е сред тях. Много скоро и първата английска изба за порто била основана в град Oporto през 1670. Останалото, както казват е история. Англичаните все още държат монопола върху търговията с порто, притежават повечето от авторитетните изби като Taylor Fladgate, Fonseca, Graham и Dow. Не и Ramos Pinto, обаче.

Има доста видове порто, в зависимост от качеството на основното вино, колко дълго е отлежавало в бъчви, дали е само от една година или е купажирано от няколко различни. Основните видове са:

White port – само от бяло грозде, златисто на цвят и варира от почти сухо до сладко. Това не е най-добрия избор, ако предпочитате бяло, то мадейрата е много по-добър избор.

Ruby port – дойдохме си на думата, младо и нереколтово, отлежава в дъбови бъчви около 3 години, преди да се пусне на пазара. Плодово, семпло, евтино и очарователно вино. Най-продавания вид и чудесно за първи стъпки в света на подсилените вина.

Tawny port – сериозната работа, обикновено е жълто-кафяво на цвят. Придобива бледия си цвят вследствие на дългото отлежаване в дъбови бъчви. Най-добрите от тях имат индикация за възрастта си, например 10, 20, 30, 40 годишни. Едно сериозно tawny port има много какво да разкаже и като аромат и като вкус.

Vintage port –  върхът на върховете; бутилира от вино се само от една година, много богато и дълголетно.

Съхранение и сервиране – поднасяйте порто (особено на себе си) при хладна стайна температура т.е. 18°С.  Въпреки, че при tawny може да се отклоните от правилото, ако го сервирате по-хладно, около 16°С, то ще спечели. Почти всички стилове ще се държат съвсем прилично до няколко седмици след отварянето на бутилката.

Това, с което аз боря „снежния апокалипсис“ е Tawny port 30, т.е. с индикация за възраст.

Цвят: Карамелено-меден цвят, прозрачен и с блясък.

Аромат: Подгответе се психически за ароматна експлозия. Възхитителна ароматна експлозия. В началото има деликатна свежест, като от борова гора…И след това приказката започва – ванилия, сушени кайсии, стафиди, мед и лешник, тези са лесните. Но виното предлага и още, и още тютюн, канела, крем брюле. Рядко съм попадала на толкова богато и комплексно вино. Има и още – деликатен цитрус, цветя и захаросани портокалови резени, които с напредването на вечерта стават все по-изявени.

Вкус: Отчетлив вкус на ядки, последван от изненадваща и приятна свежест. Това говори за перфектно запазена киселинност, дори след 30 години. Копринено нежно и с много дълъг послевкус, в който се усеща отново богатството на аромати.

На масата: Класиката е с твърди, мазни сирена. Пекорино, горгондзола, такива работи. Друг вариант е с кафе. Но това порто си е достатъчно добро и самостоятелно. Може би единственото вино, което ще понесе и пура.

Заслужава ли си? Всеки трябва да опита поне веднъж такова. На рождения си ден, Коледа или при първия 15-сантиметров сняг.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.