Българското вино в Лондон


Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон за трети пореден път

Наскоро попаднах на статистика, че България е осма в Европа по производство на вино. Да, несъмнено този бранш се развива усилено, но с това идва и необходимостта от представянето на БГ виното пред по-широка публика. И още по-необходимото – пред международна публика.

Винарите от Българска Асоциация на Независимите Лозаро-винари (БАНЛВ) показват, че с обединени усилия всичко е възможно и проведоха серия от събития в Лондон. На тях търговци, ресторантьори, сомелиери и винени консултанти имаха възможност да се запознаят с българските занаятчийски вина и хората, които стоят зад тях.
българско вино в ЛондонНа търговска дегустация, на 24 март в галерията към посолството ни в Лондон, бяха представени вината на 12 от членовете на БАНЛВ – Иво Върбанов, Орбелус, Росиди, Шато Бургозоне, Винарна Братанов, Вила Мелник, Боровица, Трастена, Еолис Естейт, Шато Коларово, Шато Сунгурларе и Тракийски Легенди. Над 120 посетители от винения бранш, сред които Richard Hemming MW (винен консултант и журналист, пишещ за сайта на Джансиз Робинсън), Stephen Hobley (Decanter Magazine), Sonia & Nevil Blech (Wine Behind the Label), Juan Carlos Rincon (журналист), Keith Grainger (консултант) и други винени професионалисти имаха възможност да опитат най-доброто от последните реколти на винопроизводителите.

Кои вина предизвикаха най-голям интерес? Не е изненада – местните български сортове, както и вина, произведени по специални технологии, следващи занаятчийски енологични практики. Посетителите останаха приятно изненадани и от работата на българските винари и с класическите сортове, както чистосортови, така и в купажи.

В коментар за преживяването, което вината дават на потребителите Steven Spurrier – председател на борда на журито на DECANTER DWWA сподели: „I do not believe in „Value for Money“. I believe in „Value for Pleasure”!

лондон и бг винотоВ съпътстващо събитие, провело се в най-новата локaция на VAGABOND WINES – верига независими винени барове с награда от DECANTER, вината на избите бяха представени пред по-широка публика. Освен традиционните посетители и клиенти на заведението имаше силно присъствие на българи, живеещи в Лондон и дегустацията предизвика голям интерес. Всеки представител на изба имаше възможност да представи вината си лично и да разкаже за особеностите в производството им, начина на отглеждане на лозята и спецификите на района.

Винаги съм обичала българското вино, но това, което имах възможност да опитам тази вечер, наистина задмина всичките ми очаквания! Къде мога да намеря тези вина в Лондон? Нямам търпение да се прибера и да мога да споделя това, което опитах тази вечер с приятели!“– споделя Марина, която беше гост на събитието. Да се надяваме, че благодарение на усилията на БАНЛВ това ще се промени и Марина и други като нея няма да имат проблеми с намиране на българско вино в Лондон.

london_bulgarian_winesБългарската Асоциация на Независимите Лозаро-винари, в която към момента членуват 30 изби, представлява и защитава интересите на независимите лозаро-винари в България, включително на ниво европейски парламент, посредством членството си в Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари CEVI, промотира качествотото и автентичността на българското вино, произведено „от тероара“. Всяка година асоциацията участва с дейности свързани с лозаро-винарската политика и съдейства на своите членове при организиране на участия в местни и международни изложения. Миналата година те организираха майсторски клас в Лондон, който проследих с голям интерес, можете да го видите тук:

МАЙСТОРСКИЯТ КЛАС

Част 1, Част 2, Част 3 и Част 4.

„За първа година сме членове на Асоциацията и сме наистина впечатлени от добрата организация и посетителите, пред които имахме възможност да покажем продукцията си. Много съм щастлив, че има събития, които работят за добрия имидж на българските вина зад граница и обединявайки ресурс и усилия имаме възможност да се представим като едно цяло, символ на качество и преди всичко на България.” – споделят едни от най-младите членове на БАНЛВ.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.