Оранжево вино, Дамяница

Оранжевото вино на Дамяница


Оранжево вино 2015, Дамяница, 100% Асиртико, 13%, 24 лв. от Casavino

Ако случайно ви е доскучало от вино, съмнявам се де….но все пак ако ви се пие нещо, ама много необичайно и дори шантаво, ето една опция – оранжево вино на Дамяница. Те винаги са правили интересни вина, но изглежда само едно „най-обикновено“ оранжево вино, не им е било  достатъчно шантаво, направили са го от асиртико – необичаен за България сорт, но изглежда че се чувства добре в Югозападна България. Експериментите им продължават и правят ферментацията  с ципите в глинени съдове. След ферментацията, не са отделили джибрите, а са запечатали с восък съдовете и са оставили виното да отлежава така, за два месеца.  Резултатът е невъобразим. Виното въпреки, че е от бял сорт грозде, не е бяло вино, то заслужава своя собствена категория – оранжево.

Цвят: Ярко, искрящо оранжево.

Аромат: Дюли, див чесън, стафиди, мед, цитруси. И накрая отново дюли, но сега изглеждат като сладко от дюли. Нека този див чесън, не ви притеснява, необичаен е, но стои добре. Въобще, очакват ви интензивни, комплексни, и някак си задълбаващи в в ноздрите аромати.

Вкус: Танините са осезаеми, което идва от ферментацията и отлежаване с ципите. Необичайно е за бяло вино, но пък  дават гръбнак и структура. И върху тази структура вкусът се развива. Продължителен послевкус, с лека сухота на края.

Оранжево вино и хранаНа масата: Пикантна храна. Оранжевото вино е на път да разреши един сериозен проблем на любителите на пикантната храна. Ако и вие сте от тях, знаете добре за какво става въпрос. Повечето вина, потъват безславно в съприкосновение с експлозията на подправките. Най-много някое младо плодово вино да свърши работа, но и то ще е само като акомпанимент, но никога равностоен партньор. Всички онези индийски, марокански, тайландски храни, които хапваме компромисно с бира, смело могат  да бъдат комбинирани с това оранжево вино. То има достатъчно танини и структура, за да не изгуби и да устои на пикантността и достатъчно киселини, за да отговори на свежестта на доста от тези храни. Аз го съчетах с тайландско кокосово къри, доста люта храна, обилно поръсена със сок от лайм. Окото му не трепна на това винце. Според може да се отиде още по-далеч и да се комбинира с индийски кърита като Роган джош или Джалфрейзи.

Заслужава ли си? Цената му не е много ниска – 24 лв., но е интригуващо и интересно вино. Отивам за още едно. А, и казах ли, че има само 760 бутилки от това бебче?

Реклама

1 коментар за “Оранжевото вино на Дамяница

  1. Pingback: Оранжево вино – теория и практика | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.