Edel на Four Friends – изпипано вино


Edel, Ризлинг, Траминер, Пино Гри § Грюнер Велтлинер, изба Four Friends, 12 лв. от Farmhopping, №46 в Топ 50 ДиВино 2016

Открих това малко бижу на един от коледните базари, ето че му дойде времето да го отворя. Серията Моргентау на избата включва още ризлинг и траминер, но по някаква причина аз се ориентирах към Edel, май беше заради екзотичния купаж.

Цвят: Сламесто жълт цвят, искрящ и с блясък.

Аромат: Първото, което прави впечатление са щедри цветисти аромати – портокалови цветчета, бъз, липа. Но това не е всичко, има и доста изявени плодови аромати на зелена праскова и цитрус.

Вкус: Тялото е плътно, заоблено и някак си загладено. Проблемът на заоблените и плътни тела е , че водят след себе си тровамвост , ниски киселини, и понякога горчивина. Но тук съвсем не е така, който си го може, го може – виното е с добра киселинност, която му много приятен и свеж вкус. Вкусовите аромати са лимон, сок от бъз, бели костилкови плодове и отново се усещат цветисти нотки. Не са много вината, в които ми се е случвало да намеря тази комцибнация от обемно, сочно тяло и свежа киселинност, която дава опора на цялото съчетание. Когато открия такова вино, ме обзема възхищава всеки път.

На масата: Производителите препоръчват азиатска кухня. Може и да са прави. Аз го съчетах с прясна паста с прошуто, рукола и лимонов сос. Свежестта на храната чудесно подчертава качествата на това красиво и изпипано вино.

Заслужава ли си? Много добре барнато вино и то само за 12 лв. Е, как да не си заслужава?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.