Villare от Родос – не съди прибързано


villare

Villare, изба Емери, Родос, 100% Атири. 12.5%, 2016

Това вино не може да се намери в България, купих го от Родос. Споделям впечатления от него, защото е пример как нещо, което подценяваш може да те впечатли дълбоко. Всъщност, това се отнася не само за виното.

Самото намиране на магазина за вино, си беше приключение. Уж известен и многократно препоръчван, а предприехме цяло пътуване из заплетените улички на стария и новия град Родос, докато го открием. Но пък си заслужаваше. Един от най-добрите магазини за вино, които съм виждала с най-любезния, търпелив и усмихнат продавач. Да, не е никаква изненада, че гърците знаят как да ти вземат парите с усмивка.

villare-rodes

Сортът е Атири, местен за Родос. Е…не съвсем, среща се и на други места в Гърция, но няма да се занимаваме с такива подробности. Продавачът го описа като: „one of the oldest grape varieties of rich flavor and fine aroma’’. Така се и оказа, само че под fine aroma разбирайте доста деликатен и почти неуловим аромат на …ами нищо изненадващо за гръцко бяло вино – цитруси, ябълка, зелена праскова. Вкусът се оказа наистина богат и много по-интензивен – ярко изразен лимон, бели костилкови плодове. Общо взето хубаво вино, без да е нещо забележително. Дори успях да се разсея с някакъв филм, и го изпуснах да се стопли. Направи ми впечатление, че дори топло не натежава и остава доста свежо и приятно. Индикация за добра работа на винарите.

И точно, когато бях изгубила интерес към него, определяйки го като „симпатично, но нищо особено“ , то реши да отвърне на удара и напълно се преобрази. Всякакви лимони и плодове изчезнаха, а от чашата се разнесе аромат на мускус – интензивно и непоколебимо. Доста разтърсваща трансформация. И тъкмо си мислех, че шоуто приключи, когато празничната заря завърши със съблазнитлен тон на дюля. Трябва да призная, че това на пръв поглед скромно вино, се оказа скрита лимонка.

Пиша за това вино, за да напомня и на себе си – бъдете любезни с вината си, дръжте се уважително към тях, проявете търпение и най-важното НЕ СЪДЕТЕ ПРИБЪРЗАНО. И тогава, цялата прелест на винения свят ще се разкрие отново.

Та така…ако бог Дионисий си беше направил труда да пише божи заповеди, то една от тях със сигурност щеше да бъде: Не съдете прибързано. А да, и Родос е секващо дъха красив.

rhodes island

Rodes

DSC01673a

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.