Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 – програмата


 

Балкански винен фестивалБалканският винен конкурс и фестивал винаги е интересно събитие. Защо? Сред изложителите винаги има интересни изби, често от места в които не сте си представяли че има винопроизводство. Оказва се, че има и то какво… само ще спомена Турция и Албания от миналата година и ще замълча. Пък и винаги има някое взривящо сетивата вино. А най-хубавото е, когато ти го представи самият винар. Такива неща се случват на фестивала.

Тазгодишното шесто издание не само че е  изключение, но прави заявка за много по-разнообразни изби и вина. Освен доста добри и любими български изби, чийто призведения ще опитаме с удоволствие има и няколко нови. Ще има и 16 изби от Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Хърватска, Словения! Така че, не се чудете, а направо идвайте. Съседите ни правят великолепни вина и въобще не се съобразяват, че ние сме най-добрите. Шегичка.

Съпътстваща програма от майсторски класове и лекции е впечатляваща тази година. Ето някои от тях:

Мистериозната ТАМЯНКА – Балканското винено съкровище с лектор Род Смит MW. Въпреки, че е добре известен сорт, произходът му тъне в мистерия. Предполага се, че  произхожда от Близкия изток и може да бъде представен под много синоними в зависимост от мястото, където се отглежда. Ще бъдат представени вина от България, Македония и Сърбия.

В името на КСИНОМАВРОТО – Първият гръцки MASTER OF WINE, КОНСТАНТИНОС ЛАЗАРАКИС и председател на BIWC, ще ви отведе на запомняща се разходка из три винени региона в Гърция, известни със своето Ксиномавро. Това са Науса, Рапсани и Гумениса. Ксиномавро с ударения са на двете „о“ означава „кисело-черно“ и много прилича на Пино Ноар и Небиоло, но си има свой собствен облик.

В търсене на идентичността на българското вино – Криза на идентичността често спохожда развиващи се винени региони. България не прави изключение, заставяйки на кръстопът между местни и международни сортове, модерни и традиционни вина, следвайки често съветите на международни експерти, съчетани с личен опит и известна доза интуиция.

Каква е ролята на винения маркетинг и тeнденциите в световен мащаб, както и задачите пред българското вино в интензивно развиващия се винен свят? Тези и други теми, заедно с дегустация на петнадесет вина, ще бъдат представени от Марин Атанасов – Сомелиер на Бранд Маркетинг Организация за Световни Вина.

Simply – The best of Romanian wines – Познаваме ли виното на съседите си? Румъния в момента е един от най-големите производители на вино в света, произвеждащи около 610 000 тона вино. През последните години Румъния привлече много европейски бизнесмени и купувачи на вино, благодарение на достъпните цени на лозята и на вината в сравнение с други винарски страни като Франция, Германия и Италия. Едни от най-добрите образци ще ни бъдат представени от ХОРИА ХАСНАС.

Местните БЪЛГАРСКИ сортове  през погледа на Вили Гълъбова  – Местните Български сортове са повод за национална гордост. През последните години се наблюдава завръщане на модата на тези вина и с право! Рубин, Мелник, Мавруд , Мискет – различни стилове, различен почерк на енолозите, но ефектът винаги е УАУ! В неделя на 4 юни ще опитате подбраната селекция вина, водени от една от най-добрите винените специалисти в България Вили Гълъбова!

Накратко:

Кога и къде: 3 и 4 юни в градината на Гранд Хотел София

Начало: точно в 12:00 ч. на 3 юни, събота.

Вината: повече от 500 вина от България, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Хърватска, Словения!

Майсторски класове: много и всичките интересни. А тук, можете да видите пълната програма.

Ще се видим там!

За да добиете реална представа, какво ни очаква, ето и малко снимки от подготовката, които Галина Тодорова-Нифору най-любезно ни предостави. Изглежда лесно и забавно, но зад цялата организация има огромен труд.

Обърнете внимание на броя бутилки. Да, тежки дни ни чакат, но някак ще трябва да се справим и с това, нали?

BWIC-2017-b

BIWC-2017

 

BIWC-2017 a

 

Advertisements

One thought on “Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 – програмата

  1. Pingback: Братанов Мерло Private Reserve 2013 | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.