Братанов Мерло Private Reserve 2013


Bratanov Merlot Private Reserve 2013, 35 лв.

#9 в ДиВино Топ 50 2016

Братанов мерло Private Reserve 2013Днес е ред за едно необикновено вино. Ама, ще кажете:  „Мерло. Кой ще впечатлиш с мерло? Има стотици и повечето са наистина много добри.“ И аз така си мислех, преди да опитам това. Има вина, които са просто добри, но има и такива, които се извисяват над другите и не ти оставят друга възможност освен да ги обикнеш.

И какво друго да се случи, след като виното е направено от най-доброто грозде мерло от реколта 2013, считана в Сакар великолепна година. Лозята на Братанови тогава са били 7-годишни и гроздето е от  последните обрани парцели с най-добра фенолна зрялост. След винификацията виното е отлежавало 24 месеца в 5 бъчви по 500 л., предимно български, но не само.

Като казах винификация, има няколко интересни факти около създаването на това великолепно мерло.

Първо, по стечение на обстоятелствата, то е правено от няколко уайнмейкъри… Основната винификация през 2013 е извършена от двама чужди енолози, които тогава са били на няколко месечен стаж в изба Братанови  – Jess Weaver от Нова Зеландия и Richard Labancz от Унгария. Но историята едва сега започва. Следващите години виното продължава развитието си под наблюдението на още двама енолози, а през 2016 е добавен финалният щрих. Това прави Мария Стоева, завършила образованието си в Дижон, Франция и току що започнала работа при Братанови. А, всички знаем на какво е способна тя, когато се развихри. Именно тя избира избира бъчвите, които да влязат в окончателния купаж. Получават се само 3 387 бутилки. Крайно недостатъчно количество според мен.

вино, дъбова бъчваДругото любопитно обстоятелство около виното е свързано с времето му за ферментация. Тъй като последните брани парцели мерло са били с по-висока захарност, това води до спиране на  ферментацията в съда. След преместването му в бъчви, тя започва отново и спира, и така отново и отново. Това продължило в продължение на почти 2 години! Енолозите не са били оптимистично настроени, че виното ще приключи само ферментацията си, при това без външна намеса, и в добро състояние.

Трябват наистина здрави нерви и търпение, за да устоиш на изкушението, да не се месиш в процеса и просто да изчакаш. Честно казано, ако аз бях винар… не знам как бих постъпила. За щастие на виното (а сега и на пиещите) има един човек, който е вярвал в него безрезервно – Христо Братанов, управител и съсобственик на Винарна Братанови. През тези 3 години той е бил твърдо убеден, че това Мерло ще се превърне в едно от топ вината на избата.

И признанието не закъсняло. Дошло първо от любителите, които са го опитвали още “сурово” в избата. След  това и от професионалистите  – Bratanov Merlot Private Reserve 2013 беше поставено на 9-то място в класацията топ 50 за 2016 на сп. ДиВино. И накрая от такива като мен, които му се възхищават по разни блогове.

Дегустационно описание от производителя: Много красив, мастилен цвят с гранатови оттенъци. Богата палитра от преливащи аромати на боровинково сладко, кожа, кедрово дърво и свежи евкалиптови нотки. Пищно и същевременно елегантно тяло с велурени танини, сочна атака на шоколадов трюфел и сладки подправки, многостранчиво разкритие на вкусови аромати в средата: от опушено месо и карамфил, през мускус и печени горски плодове до пикантен финал с нюанс на ликорис. Екстрактно и въздействащо вино с благородна осанка и сериозен потенциал за отлежаване. (2017 – 2027). Бутилирано на 22 март 2016 г.

А сега описание и от мен.

Цвят: Непрогледен, тъмнорубинен, с гранатов нюанс по ръба, подсказващ за по-зряло и развито вино.

Аромат: Декантирайте, поне за половин час, обещавам ви ще има голяма разлика. Виното ще ви преведе през разнообразна гама аромати – вишна, малко изненадващо за южно и щедро мерло, но този свеж тон си го има и ще го откривате през цялото време; кедър; вишните се развиват в изкусително вишнево сладко; боровинки; шоколад.

Вкус: Първото, което ме връхлита е силното усещане за какао и шоколад, след това се появяват червените плодове и пикантни подправки като карамфил, бахар, канела. Тялото е плътно, чудесно запазени киселини, загладени зрели танини. Много дълъг финал, който е леко пикантен и отново с онова усещане за черен шоколад. Много вкусно вино, което уж леко го опитваш, а то изведнъж…бутилката свършила. Не всяко вино го може този номер.

merlot bratanov private reserve 2013 and foodНа масата: От избата препоръчват печени червени меса (дивеч, телешки стек), включително с винени сосове на плодова основа, прясна паста с рагу от дивеч, отлежали жълти сирена, десерти с черен шоколад. Моят избор беше телешко мариновано с микс пет подправки, защото ми се искаше да подчертая пикантността в него. Не можах да устоя и си приготвих грейви сос, но обогатен с малко черен шоколад, за да допълни шоколадовото усещане от виното.

Сервиране: Охладено при t 16–18 °C. По – скоро към 16°C, тогава е просто идеално.

Заслужава ли си? Едно от най-добрите български вина, които съм опитвала тази година. На Балканския винен форум имах възможност да опитам и вината, които са поставени на място 3 и 6 в класацията. Честно казано, не разбирам защо това е едва девето.

Реклами

2 коментара за “Братанов Мерло Private Reserve 2013

  1. Pingback: DIVINO TOP 50 – Най-добрите български вина за 2016 | Fresh Cuts of Life

  2. Pingback: DiVino TOP 10 – за вината от малките серии | Fresh Cuts of Life

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.